Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen: ”Det brinner i huvudet”

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT

STOCKHOLM/VAL DI FIEMME. Etappvinnare, bonussekunder och poängtouren. 

Det var mycket att hålla ordning på under Tour de Ski. 

– Nu brinner det i huvudet, säger Johanna Ojala i SVT. 

På damsidan var det Therese Johaug som var klart snabbast upp för slalombacken Alpe Cermis och eftersom hon ledde totaltouren inför loppet så kunde man direkt efter målgång slå fast att hon vunnit Tour de Ski för tredje gången. 

Men bakom henne var det lite mer otydligt, och ska man då dessutom hålla poängtouren i huvudet (som på damsidan vann av Anmarija Lampic) så kan det bli krångligt. 

Fråga bara SVT:s expert Johanna Ojala. 

Redan efter damloppet satt hon, som programledaren Yvette Hermundstad uttryckte det, ”med en liten bekymmersrynka mellan ögonen”

SVT-expertens förvirring: ”Brinner i huvudet”

Ojala berättar att hon upplevde alla olika tider som förvirrande. 

– Det är svårt för oss – och för tv-tittarna – att förstå hur det ligger till i touren. Hur det går i etappen ser man, men i totalen? Det är två listor man håller på att skriva under loppet, säger hon. 

Efter herrloppet, som vanns av Simen Hegstad Krüger och totalen av Alexander Bolsjunov var förvirringen ännu större. 

– Det brinner i huvudet, säger Ojala och fortsätter: 

– Det är ju lite klurigt när man får vänta så länge för att få ”Tour standing”, så man till slut får svaret: ”hur många sekunder blev det egentligen?”

Bolsjunov vann på herrsidan före Sergej Ustjugov. Johannes Hösflot Kläbo fixade en tredjeplats trots att han gick i mål som 21:a, Kläbo vann även poängcupen. 

– Det är lite förvirrande att se att han hamnar så långt bak, men ändå håller en pallplats, men hade råd att tappa mot de som slutade 4:a och 5:a i loppet, säger Ojala. 

Jacob Hård: ”Hoppas att tittarna hängde med”

SVT:s kommentator Jacob Hård, som för övrigt firade sin 65-årsdag på tourens avslutning, upplevde dock inte samma problem. 

– Jag tyckte inte att det var jättesvårt att guida tittarna genom vad som hände i dag. Det gick ju inte att hålla koll på allt som hände längre ner i fältet, men kampen där framme var inga problem, säger han. 

– Jag har ju gjort en och annan tiokamp genom åren. Jag tycker inte att det var så svårt och jag hoppas att tittarna hängde med i allting också.

Se höjdpunkter från herrarnas lopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.