Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT kan tvingas böta för bilderna

Anna Haag under årets Tour de Ski.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Heidi Weng tog hem segern i årets Tour de Ski.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

SVT kan tvingas böta 50 000 kronor för sina sändningar från Tour de Ski efter att en logga synts i bild.

Men SVT slår ifrån sig:

"Det skulle vara ett svek mot publiken", skriver programdirektören Jan Helin i sitt svar till Förvaltningsrätten.

Det är en sändning från Tour de Ski i januari 2017 som orsakat tvisten. Nyhetsbyrån Siren rapporterar att Granskningsnämnden för radio och tv anser att sponsorn Viessmanns logga syntes på ett omotiverat sätt. 

Granskningsnämnden var inte enig i fällningen – men har nu ansökt hos Förvaltningsrätten om att SVT ska böta 50 000 kronor, skriver Siren.

Granskningsnämnden skriver i sin ansökan att sändningen är en i en rad av överträdelser: "SVT bör påföras en avgift även denna gång. De upprepade överträdelserna, tillsammans med den aktuella sändningens art och räckvidd, motiverat en avgift för det otillbörliga gynnandet som inte kan bestämmas till ett lägre belopp än 50 000 kronor."

Jan Helins svar

Men SVT slår tillbaka. 

Programdirektören Jan Helin påpekar i sitt svar till Förvaltningsrätten att SVT inte styr över den internationella produktionen från skidtävlingen. Helin påpekar vidare att sponsorns logga sitter ihop med de grafiska resultatskyltarna som syns i bild – och att det därför vore fel att inte visa dem.

"Alternativet att sända tävlingen utan start- och resultatlistor skulle innebära att SVT utelämnar helt avgörande information för den svenska publiken. Det skulle inte bara göra tävlingen obegriplig utan också innebära ett svek mot publiken och dess självklara förväntningar och behov när det gäller innehållet i en sändning från den idrottsliga höjdpunkt som Tour de ski är i längdåkningens världscup", skriver Jan Helin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.