Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT i hemliga samtal efter tunga beskedet

Charlotte Kalla.Foto: KIMMO BRANDT / EPA COMPIC
Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.Foto: KARL NORDLUND
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Nyheten att SVT tappat tv-rättigheterna till världscupen i längdskidor slog ner som en bomb.

Men allting kan ta en oväntad vändning.

Enligt uppgifter till SportExpressen pågår diskussioner om ett samarbete mellan SVT och den nya rättighetsägaren Nent Group.

– Det är för tidigt för att säga exakt vad som kommer att visas var, säger Nent Groups vd Anders Jensen.  

I början av april kom beskedet som förvånade många. SVT hade förlorat budgivningen om de stora tv-rättigheterna.

Från och med hösten 2021 skulle det inte längre vara i ”Vinterstudion” som man kunde följa Charlotte Kalla och resten av skidstjärnorna – utan i Nent Groups kanaler.

Nyheten fick även åkarna att reagera starkt.

– Oj, det känns faktiskt lite vemodigt, förklarade Kalla för SportExpressen.

– SVT och ”Vinterstudion” har bidragit med mycket för längdskidåkningens exponering ut till folket. Klart jag kommer sakna deras sändningar och engagemang i och utanför ”Vinterstudion”. Samtidigt blir det spännande att se vad Nent Group kan leverera i framtiden. Det blir säkert bra.

Tävlingarna som Nent Group köpt

• Världsmästerskapen i längdskidåkning, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing (2023 och 2025).

• Alpina världscupen, herrar och damer.

• Världscupen i längdskidåkning, herrar och damer.

• Världscupen i backhoppning, herrar och damer.

• Världscupen i nordisk kombination, herrar.

• Världscupen i snowboard, herrar och damer.

• Världscupen i freestyle och freeskiing, herrar och damer.

 

Avtalet gäller från hösten 2021 och fem år framåt.

SVT kan bli partner

Nent Group, som är en förkortning för Nordic Entertainment Group, meddelade då att de olika tävlingarna skulle sändas visa streamingtjänsten Viaplay, på Viasats betal-tv-kanaler och på fria tv-kanaler som TV3, TV6, TV8 och TV10.

Men enligt SportExpressens uppgifter kan det nu i stället bli en annan lösning.

Nent Group för diskussioner med SVT, som har en förhoppning om att bli ”linjär partner”. SVT skulle därmed kunna sända tävlingar i linjär tv, medan de streamas i Viaplay.

I en intervju med Dagens Media i somras bekräftade Nent Groups vd Anders Jensen att det är en möjlighet:

– Vi ska bestämma om vi vill använda skidåkningen i ett linjärt fönster i tillägg till Viaplay eller om vi ska ha samarbetspartners, det skulle kunna vara SVT i Sverige till exempel som blir den linjära partnern, medan vi har all streaming. Men det återstår att se. SVT undrar ganska ofta kan jag säga.

SAMARBETE? Nent Group kan släppa in SVT som ”linjär partner” på skidsporterna, enligt SportExpressens uppgifter. Anders Jensen är vd och koncernchef på Nent Group.Foto: Nent Group. / Copyrighted

När SportExpressen når Jensen i dag är han dock mer reserverad i sina kommentarer.

– Vi har alla de plattformar som behövs – mer än något annat medieföretag faktiskt – för att leverera en produktion i världsklass som kan ses av så många tittare som möjligt i våra streamingtjänster och på våra tv-kanaler, precis som vi gjorde med OS 2014 och 2016. Vi börjar dock inte sända förrän 2021, så det är för tidigt för att säga exakt vad som kommer att visas var, säger Anders Jensen när vi frågar honom möjligheten att ha en linjär partner.

Vad kan du säga om SVT:s intresse för ett samarbete?

– Det är en fråga för SVT. Generellt sett så ingår vi i samarbeten när de ger värde för Nent Group, våra tittare och våra partners. Vi kommer att meddela tittare och marknaden om och när vi ingår i samarbeten för någon av våra sporträttigheter.

”Vårt primära fokus”

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson är ungefär lika försiktig i sina uttalanden när ett eventuellt samarbete med Nent Group kommer på tal. Hon vill inte kommentera ”vilka kontakter SVT har eller inte har med andra tv-bolag eller rättighetsinnehavare”.

På frågan om hon är hoppfull om att SVT ska kunna sända längdskidor även efter 2021 svarar hon:

– Vi kommer att visa ”Vinterstudion” i minst tre år till, det är vårt primära fokus just nu. De närmsta två åren kommer längdskidor, skidskytte och alpint att vara bärande sporter i ”Vinterstudion” och säsongen 2021-22 kommer skidskytte att vara huvudsport men vi kommer även att sända från världscuperna i längd och alpint den säsongen.

Hon syftar då på världscuptävlingarna som avgörs i Schweiz och i Österrike, som inte finns med i det paket som Nent Group köpt.

Åsa Edlund Jönsson fortsätter: 

– Dessutom kommer vi att sända andra längdtävlingar, förutom världscupen, bland annat i samband med SM-veckan. Så svaret är ja, SVT kommer att visa längdskidor även efter 2021.

Den kommande världscupsäsongen i längdskidor startar i finska Ruka den 29 november och sänds precis som vanligt i SVT, med profiler som André Pops, Jacob Hård och Anders Blomquist i rutan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.