Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-expertens kritik: ”Det är bedrövligt”

Daniel Fåhraeus.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Ola Strömberg.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Blomquist.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Daniel Fåhraeus lämnade sin post som längdchef efter bara ett år. 

Enligt SVT berodde avhoppet på att han och förbundsdirektör Ola Strömberg hade olika syn på ledarskap – något Strömberg enligt SVT ville mörka. 

– Jag tycker att det är bedrövligt, säger experten Anders Blomquist.

I januari i fjol tillträdde Daniel Fåhraeus som ny längdchef i det svenska skidlandslaget. På onsdagen kom det mycket överraskande beskedet att han med omedelbar verkar lämnar sin post. 

– Resan blev kanske något kortare än jag tänkt, och det är med blandade känslor ett beslut att byta jobb tas, sa Fåhraeus i ett pressmeddelande.

Officiellt berodde avhoppet på att Fåhraeus fått ett nytt jobb som VD för Piteå Kommunföretag AB. Men enligt SVT, som tagit del av en intern mejlkonversation, beror det på att Fåhraeus och förbundsdirektör Ola Strömberg hade olika syn på ledarskap. Något Strömberg i mejl skriver att han vill hålla internt. 

 ”Jag tror det vore mycket olyckligt att ens yppa något om att det finns olika syn på ledarskap – inte externt, inte internt”. 

Anders Blomquists hårda kritik mot skidförbundet

Fåhraeus bekräftar för SVT att de hade olika syn på ledarskap.

– Sen att vi har olika syn på saker är helt normalt. Det är en del men det är inte problemet. Det finns ingen schism eller något sådant bakom utan det är samtal som förs. Man gnuggar saker och ting ”hur ska vi göra, vad tycker du”, säger han. 

SVT:s expert Anders Blomquist är rejält kritisk mot Strömberg och det faktum att han ville hemlighålla anledningarna till Fåhraeus avhopp. 

– Jag tycker att det är bedrövligt. Tyvärr blir jag inte förvånad, för man känner igen mycket från de här svängarna som har varit de senaste åren. Det är osanningar, kanske till och med lögner ibland, kopplat till personalrekrytering eller att man har gjort sig av med duktiga människor. Det där är inte ett ledarskap som känns särskilt modernt eller som jag tycker att skid-Sverige behöver. Jag tycker att styrelsen och ordföranden får göra något åt det här, för så här kan vi inte ha det, säger han till SVT

Fåhraeus är det senaste av flera uppmärksammade avhopp från skidlandslaget de senaste åren. Bland annat lämnade förbundskaptenen Rikard Grip hastigt och lustigt på våren 2019 och landslagschefen Jonas Peterson satt bara fyra månader på sin post. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.