Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-experten: ”Hela situationen är tragisk”

Bomben: Stina Nilsson byter sport – blir skidskytt
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Det råder kaos i det svenska längdlandslaget.

SVT-experten Anders Blomquist är orolig - och kritisk. 

– Jag tycker hela situationen är tragisk. Det krävs rejäla tag, den här trappan måste städas uppifrån, säger han till SVT

Det var under tisdagen som SportExpressen kunde avslöja oroligheterna i det svenska längdlandslaget. Tre stjärnåkare överväger bland annat att lämna landslaget, och två herrtränare, Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo, lämnar sina tjänster. Dessutom ska landslagets medicinska team vara osäkert på om de vill fortsätta ytterligare ett år. 

Avslöjandet kom bara dagar efter att Stina Nilsson bytt sport till skidskytte, och efter skiftet har det uppdagats att Nilsson kände ett missnöje med landslagsledningen.

– De måste ta åkarnas missnöje på allvar nu, annars kan allt raseras, sa en källa djupt inom skidförbundet till SportExpressen

”Jag är väldigt, väldigt orolig”

SVT:s expertkommentator Anders Blomquist är mycket bekymrad och upprörd över situationen. Till SVT säger han att hela situationen är ”tragisk”. 

– En sån fantastisk fin idrott som skidor och så många duktiga och fina människor som finns här. Det är djupt tragiskt som vi har den situation som vi har just nu, säger Blomquist, som vill se förändringar: 

– Om man inte gör några ändringar när det gäller ledarskapet är jag väldigt, väldigt orolig. Det krävs rejäla tag. Den här trappan måste städas uppifrån.

Blomquist menar att det saknas ett tydligt ledarskap i förbundet, och en miljö som för personer ”att inte vilja vara kvar”. 

– Styrelsen, och i förlängningen uppdragsgivarna för styrelsen, måste ta ett tydligt ansvar. Så här kan vi inte ha det inom svensk skidåkning. Vi måste ha företrädare som står upp i förändring och står för det som händer och tar ansvar för när det inte fungerar, säger Blomquist till SVT.

Håller inte med om kritiken 

Förbundsdirektören Ola Strömberg håller dock inte med Anders Blomquist. 

– Alla de delarna som han säger håller jag inte med om, och det är väldigt många olika delar jag inte tror stämmer. Det är klart att det har varit ett annorlunda år, och nu när vi tittar framåt ska vi göra det bästa vi kan med den nya organisationen. Det finns nog delar han har rätt i, men helheten är inte så, säger Strömberg till SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.