Tomas Northug fällde Jevgenij Ustigov på upploppet i semifinalen.
Tomas Northug fällde Jevgenij Ustigov på upploppet i semifinalen.

SVT-experten: "Han ska bli diskad för det"

Publicerad

Emil Jönsson kom femma i semifinalen, medan Tomas Northug tog sig vidare till final - som han senare vann. Men enligt SVT:s experter skulle norrmannen inte ha fått vara med och göra upp om pallplatserna.

– Han hugger fast hans stav, han ska bli diskad för det där, säger Anders Blomquist i SVT:s sändning efter semifinalen.

Det blev ingen bra dag för de svenska herrarna när sprinten i klassisk stil avgjordes i estniska Otepää.

Emil Jönsson var enda svensk att ta sig vidare till semifinal, medan Teodor Peterson slogs ut redan i prologen.

– Kroppen kändes bra och jag vet inte varfördet gick sakta. Men jag ger inte upp, även om VM känns väldigt långt borta med den här formen, sa han till SportExpressen.se efter loppet.

"Ska bli diskad"

Men i semifinalen tog det stopp även för Emil Jönsson. På upploppet orkade han inte hänga med, och slutade femma. Vann gjorde Finn Hågen Krogh, före Ola Vigen Hattestad. Därmed fick ingen av de svenska herrarna vara med och göra upp om pallplatserna.

Men efter semifinalen pratades det om att Jönsson skulle kunde ta sig vidare till final på tid. Tomas Northug sades nämligen riskera att bli diskad efter att ha gjort så att Jevgenij Ustigov föll på upploppet.

– Han hugger fast hans stav, han ska bli diskad för det där. Man har bestämt att man ska vara mycket hårdare på det där regelverket inför säsongen, säger Anders Blomquist i SVT:s sändning.

"Verkar ha en fördel"

Northug diskades dock inte, och kammade sen hem sin första världscupseger efter att ha vunnit finalen överlägset.

– Tomas Northug vinner en av världscuphistoriens märkligaste finaler, kommenterar Jonas Karlsson i SVT:s sändning.

Toni Ketelä knep tredjeplatsen i en annars helnorsk final. Och efteråt kritiserades norrmännen för hur de lade upp loppet.

– Jag förstår inte hur de tänkte helt enkelt, säger Blomquist.

Experten gick även till attack mot internationella skidförbundet, som han menar ger Norge fördelar.

– Jag har tyckt några gånger att norrmännen oftast får fördel när det är tveksamma situationer. Det faller oftast ut till deras fördel, det har jag tyckt i flera år. Som bästa nation verkar de ha en fördel när juryn sammanträder, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag