Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNFoto: Nesvold, Jon Olav / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: ExpressenFoto: Expressen
 Foto: Expressen

Sveriges räddning i Tour de ski: Oväder?

Publicerad

OBERSTDORF. Sverige är på väg att få hjälp i Tour de ski – från ovan.

Ett väldigt snöoväder drar snart in över Oberstdorf.

– Hade jag varit Stina Nilsson hade jag sett det som en bra möjlighet att krympa avståndet, säger Norges tränare Roar Hjelmeset.

Två av sju etapper har avgjorts i Tour de ski och de svenska hoppen ligger just nu steget efter rivalerna.

Stina Nilsson ligger bäst till. Hon är trea, 23.8 sekunder efter Ingvild Flugstad Östberg och 10.3 sekunder efter Heidi Weng.

På herrsidan är Marcus Hellner bäst hittills med en niondeplats, en minut och 17 sekunder efter Sergej Ustiugov.

Men ja, nu öppnas en fin möjlighet att plocka in mycket tid.

Norge känner oro

På onsdag väntar inte bara en jaktstart, utan dessutom ett snöoväder. Enligt rapporterna kommer ett par decimeter snö att landa i spåren.

Det brukar innebära att fältet trycks ihop, avstånden minskar.

– Det är klart att det inte är någon nackdel för oss. Så jag hoppas på snö, säger Jens Burman, som ligger 22:a och också behöver avancera i fältet.

Norges damtränare Roar Hjelmeset har också sett väderprognosen – och han inser också att det här är dåliga nyheter för Östberg, Weng och Sundby.

– Det inte några goda nyheter i alla fall, säger Hjelmeset.

– Och ja, hade jag varit Stina Nilsson hade jag sett det som en bra möjlighet att krympa avståndet.

"Är alltid vanskligt"

Han fortsätter:

– Blir de en grupp som hjälps åt där bakom kan de hämta in en del då. Men i så fall får nog Stina och Krista Pärmäkoski göra en stor del av jobbet.

– Jag tror nästan snöfallet kan påverka ännu mer på herrsidan, där fler starka åkare kan hjälpas åt.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip är mer passiv. Han vågar inte slå fast att det verkligen blir en hjälp från ovan.

– Snöfall är alltid vanskligt, man vet aldrig om det är till ens fördel eller nackdel. Man vet bara att det kommer att påverka tävlingarna, säger Grip.

Sen erkänner han ändå:

– Det brukar innebära att fältet trycks ihop mer.

Innan det är dags för jaktstart väntar skiathlon, både för damerna och herrarna, under tisdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag