Charlotte Kalla Foto: Carl SandinCharlotte Kalla Foto: Carl Sandin
Charlotte Kalla Foto: Carl Sandin
Jesscia Diggins Foto: Andrea Solero / Epa / TtJesscia Diggins Foto: Andrea Solero / Epa / Tt
Jesscia Diggins Foto: Andrea Solero / Epa / Tt

Sveriges nya plan för att kunna hota Norge

Publicerad

TOBLACH. Kampen mot Norge är på väg att skapa en ny koalition i skidvärlden.

Mer exakt: Ett utökat samarbete mellan Sverige och USA.

– Vi vill närma oss Norge. Då kan det vara bra att liera sig med en bra nation som USA, säger damtränaren Mattias Persson.

Den amerikanska succén fortsätter i Tour de ski.

Under fredagen var det Jessica Diggins tur att kliva högst upp på prispallen - i tisdags var det Sophie Caldwell som vann sprinten i Oberstdorf.

Det är naturligtvis sensationellt.

Och plötsligt framstår nu USA som det vassaste hotet mot de suveräna norskorna.

Vid flera tillfällen de senaste åren har amerikanska åkare valt att resa till Sverige för att träna med det svenska damlandslaget. Nu kan det samarbetet komma att intensifieras.

– Ja, de är varmt välkomna, säger svenske damtränaren Mattias Persson.

Det finns saker ni kan lära er av USA?

- Det finns det alltid.

Persson fortsätter:

– Efter Touren kommer vi att sätta oss ner och lägga en plan för hur vårt damlag ska bli ännu starkare. För att närma oss Norge.

Kommer ni att initiera ett utökat samarbete nu?

– Inte omöjligt.

Vill till Sverige

Och de amerikanska åkarna är positivt inställda.

– Om jag vill åka till Sverige på läger? Naturligtvis! Jag gillar verkligen Sverige, säger Jessica Diggins.

Amerikanskan fortsätter:

- Vi har många vänner i det svenska laget. Soml Anna Haag. Och det är riktigt coolt när man samarbetar på det sättet och höjer varandras nivå.

Och det kan behövas mot Norge?

– Japp. Då behöver vi alla jobba tillsammans.

Just nu ser det onekligen ut som att Sverige kan behöva lite hjälp i kampen mot Norge. Laginsatsen i går (fyra svenskar bland de 17 bästa) var återigen bra - men toppen saknades.

– Flera av de andra tjejerna gör toppinsatser. Men Charlotte gör inte riktigt det. Hon har inte hittat den formen hon hoppats på. säger Mattias Persson.

Och den kommer hon inte att nå under Tour de ski.

– Nej.

Vet du vad som blivit fel?

– Vi får väl utvärdera varför det blivit som det blivit. Men det är väl något i första hand för speciellt Charlotte och Magnus Ingesson.

Har du någon egen teori?

– Ja, det har jag. Men det vill jag inte prata om så här offentligt.

För Kalla och de andra återstår nu två etapper av Tour de ski. I dag väntar 10 kilometer klassiskt i Val di Fiemme, på söndag den vslutnde klättringen uppför Alpe Cermis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag