Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige slår tillbaka – mot Johaug-utspelet

Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Andersson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Torbjörn Nordvall med Charlotte Kalla.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Jakten på Therese Johaug kan bli kostsam för Frida Karlsson och Ebba Andersson. 

Det slår såväl Torbjörn Nordvall, tidigare presschef i det svenska längdlandslaget, som NRK-experten Torgeir Björn fast. 

Utspel som den svenske tränaren Stefan Thomson inte ger mycket för. 

– Jag ser inte vad de har för substans i såna påståenden överhuvudtaget. De vet ingenting om deras upplägg, säger han. 

I slutet på förra veckan så avgjordes rullskidsloppet Tryvann Opp i Oslo. Loppet är 10,3 kilometer långt och åkarna ska klättra 400 höjdmeter. 

Therese Johaug vann damklassen i överlägsen stil. Den 33-åriga norskan åkte in på 16.35,43, nästan en minut före Astrid Öyre Slind som slutade tvåa. 

Segern är ännu en i raden av Johaugs framgångar och just nu går allting på räls inför OS i Peking i februari nästa år. Johaugs tester visar att hon är i storform, hon har inte drabbats av några sjukdomar eller skador och brodern Karstein säger till NRK att Johaug sommar har varit ”sjukt bra”

Det är dåliga nyheter för hennes motståndare. 

Varningen till Johaugs rivaler: ”Pressar sig för hårt”

Torgeir Björn, mångårig längdexpert på NRK, menar att det blir en balansgång för Johaugs rivaler att försöka matcha henne. 

– Therese är så rutinerad, känner sin kropp så väl och vet exakt vad hon ska göra för att vara i form till OS. Det tuffa för hennes konkurrenter är att de pressar sig för hårt för att jaga i kapp henne, de chansar för att kunna matcha henne, säger han till NRK

Björn pekar specifik ut svenskorna Frida Karlsson och Ebba Andersson. 

– De måste nästan överträffa sig för att kunna utmana henne och då är det inte långt till att de pressar sig själva för hårt och får ett bakslag. De kör för många riktigt hårda träningspass. 

Björn menar att man redan nu sett tendenser till detta, som när Frida Karlsson tvingades lämna återbud till rullskidsloppet som startade norska Toppidrettsveka i augusti. 

– Jag har känt mig sliten och överbelastad senaste tiden. Efter dialog med medicinska teamet, tränarna och mamma kom jag under dagen fram till att det är bäst att stå över tävlandet. Nu får hälsan gå först och det känns som ett trist men klokt beslut nu när det väl är taget, sa Karlsson då. 

”Jag har aldrig sett Johaug så här stark”

Även Torbjörn Nordvall, tidigare presschef i det svenska längdlandslaget och numera krönikör i norska Nettavisen, menar att Karlsson och Andersson pressar sig stenhårt. 

För hårt, i Nordvalls mening. 

”Jag vet att Frida Karlsson och Ebba Andersson är två av flera svenska damer som tar i till bristningsgränsen för att kunna matcha Johaug i vinter. Vid enskilda tillfällen kanske de lyckas, men i ivern och viljan att utmana Johaug drabbas de i det svenska lägret tyvärr ofta av skador och sjukdomar. Det hämmar de svenska damernas utveckling”, skriver han i Nettavisen.

Nordvall skriver att Johaug nått en ny nivå. 

”Jag har träffat Johaug i flera år, inte minst på tävlingar. Men jag har aldrig sett henne utstråla en sån här styrka, vare sig fysiskt eller psykiskt”. 

Svenska svaret på norska utspelet

Den svenska landslagstränaren Stefan Thomson skakar på huvudet när han får höra vad Björn och Nordvall sagt. 

– Jag har svårt att se vad de har för grund för såna påståenden. Jag tycker vi har väldigt bra kontroll. De (Karlsson och Andersson) tränar hårt och spänner bågen, ja, men på ett kontrollerat sätt. Vi ser en positiv utveckling på de båda, säger han. 

Thomson berättar att både Karlsson och Andersson varit igenom tuffare – men bra – träningsperioder och att de båda är ”på väg mot en ny nivå”

– Allt ser väldigt bra ut. Sen det här att Frida lämnade återbud till Toppidrettsveka, det är ingen större sak än att hon var lite sliten, som man kan bli mitt under sommaren. Visa av tidigare erfarenhet med henne så bromsar man upp i tid. Det ser väldigt stabilt ut för de båda, det har varit en bra säsong. 

Världscupen i längdskidor inleds helgen 26-28 november i finska Ruka. Säsongens höjdpunkt, OS i Peking, avgörs med start den 4 februari nästa år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.