Ulf Morten Aune. Foto: Nils Petter NilssonUlf Morten Aune. Foto: Nils Petter Nilsson
Ulf Morten Aune.  Foto: Nils Petter Nilsson
Johan Sares har samtalat med den norska landslagsledningen. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅNJohan Sares har samtalat med den norska landslagsledningen. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Johan Sares har samtalat med den norska landslagsledningen.  Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Sverige och Norge i möte – efter bråken

Publicerad

OTEPÄÄ. Tonen mellan Sverige och Norge har varit stenhård under de sista 24 timmarna.

Nu agerar man.

Efter samtal under dagen har rivalerna enats om att gräva ner stridsyxorna inför VM – och direkt efter mästerskapet ska de mötas för att tala ut om det infekterade astmabråket.

– Det här är viktigt för oss, säger Norges landslagskoordinator Ulf Morten Aune.

VM är bara fem dagar bort och världseliten har samlats i estländska Otepää för genrep. Men det mesta av snacket handlar ändå om astmamediciner.

En som har fått nog är Ulf Morten Aune, landslagskoordinator i Norge. Han sitter med armarna i kors i lobbyn på Norges hotell när SportExpressen träffar honom för en enskild intervju.

Och han vill börja med att reda ut en sak.

– Jag tror att Peter Reinebo blandar ihop två saker, säger Aune.

– Och då blir allting himla galet.

Ilska efter rapporten

Det har bara gått några få timmar efter att Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, gått till angrepp mot Norge i en intervju med SportExpressen. Reinebo tände till efter att SOK kritiserats i rapporten från den granskningskommitté som under de senaste månaderna tittat närmare på Norges användande av astmamediciner.

I rapporten kunde man läsa:

"SOK uppger att man har utarbetat detaljerade planer för undersökning och behandling vid olika sjukdomstillstånd, till exempel astma. Granskningskommittén har bett om att få de här planerna, men inför publiceringen av rapporten har SOK inte velat lämna ut dem till kommittén.”

Svaret från Reinebo?

– Vi har fått en förfrågan från norsk skididrott att få ta del av våra riktlinjer och vi har svarat ja till det. Men sedan har de skjutit upp mötena och det har runnit ut i sanden.

– Vi har riktlinjer, vi erbjuder oss att vi visa upp dem, men de bemödar sig inte komma. Och så får man ett nackskott i den här rapporten. Det är fullständig botten!

Allting ett missförstånd?

Ulf Morten Aune förklarar att han inte har någon insyn alls i kontakterna mellan granskningskommittén och SOK. Men han vet om att Norges skidförbund har varit i kontakt med SOK för att ha ett möte om hur Sverige jobbar med bland annat mediciner.

Men de mötena har skjutits upp. Och runnit ut i sanden.

– Vi drog upp en åtgärdsplan efter fallet med Therese Johaug och en punkt var att ta kontakt med SOK. Jag personligen tog kontakt med Peter Reinebo då, säger Aune.

– Men det har varit svårt att få till det mötet. Vi har två läkare just nu, Petter Olberg och Ellen Moen. En har väldigt mycket jobb, en är gravid.

Han fortsätter:

– Till slut träffades Ellen och Bo Berglund, läkare på SOK, när han var i Oslo på annat ärende. Då kände vi oss nöjda för stunden.

Så det handlar om ett missförstånd?

– Det verkar som det. Jag har försökt få tag på Peter Reinebo hela dagen, men han har inte svarat.

"Det är idiotiskt"

Under dagen har Norges landslagsledning också varit i kontakt med det svenska skidförbundet. Espen Bjervig, administrationsansvarig i norska landslaget, har haft samtal med Sveriges längdchef Johan Sares.

– Vi har kommit överens om att vi ska sluta ha krig i media, säger Ulf Morten Aune.

– Efter VM i Lahtis ska vi sätta oss ner och gå igenom hela granskningsrapporten. Vad är det egentligen som står där? Vad betyder det? Hur ser vi på det?

– Det spelar ingen roll om vi kommer till Stockholm eller om de kommer till Oslo. Vi måste bara gå igenom det här tillsammans, i lugn och ro.

Ni känner att en gräns har passerats under den sista tiden?

– Ja, helt klart. Vad är det Stefan Löfven säger? ”Det är bara käbbel!” Vi vill inte ha det så här, vi har ju alltid haft ett gott förhållande med Sverige.

– I Lahtis kan åkarna slåss, axel mot axel, men vi ska inte kriga så här i media.

Enligt Ulf Morten Aune tycker även Sveriges ledning att det är en bra idé att gräva ner stridsyxorna och att i stället ha ett möte efter VM.

– Det är idiotiskt att ta så här känsliga diskussioner via media, säger Aune.

– Visst, det är bra för Expressen och Aftonbladet, men det är inte bra för oss.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag