Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige agerar – efter den norska krisplanen

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Pierre Mignerey.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Det är ovisst hur den kommande säsongen för Frida Karlsson, Charlotte Kalla och de andra svenska stjärnorna kommer se ut. 

Det norska skidförbundet har tagit fram en krisplan där deras toppåkare får åka ”b-lopp” för att få tävla om världscupen ställs in. 

Något som får det svenska förbundet att agera. 

– Vi ska ta upp det på ett möte i dag, säger längdchefen Daniel Fåhraeus. 

Världscupen i längdskidor är många månader bort. Men trots det råder det stor osäkerhet kring hur och ens om den kommer att kunna hållas. 

Fis tävlingschef Pierre Mignerey har tidigare varnat för att det kan bli en väldigt speciell säsong då resor mellan olika länder kan bli väldigt komplicerat även i höst. 

Mot den bakgrunden har det norska skidförbundet börjat fila på en reservplan, om världscupssäsongen inte kan hållas som vanligt. 

Så agerar det norska skidförbundet

Espen Bjervig, längdchef i det norska skidförbundet, säger till NRK att det kan bli aktuellt för Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg och de andra stjärnorna att åka så kallade ”b-lopp”, det vill säga Norgescup eller långlopp. 

– Vi måste fundera ut vilka skidlopp vi har som kan vara intressanta för publiken och tv-tittarna. Vi kan till exempel låta åkarna köra Norgescup och lyfta statusen på såna lopp, säger Bjervig. 

Norgescup är nivån under såväl världscupen som Skandinaviska cupen. 

– Vi har inte ekonomin att öka prispengar eller liknande, men vi kan bestämma att landslaget ska tävla i vissa lopp så det skapas ett intresse kring dem. 

Sverige agerar efter norska krisplanen

Daniel Fåhraeus, längdchef berättar att man i Sverige i nuläget inte har någon reservplan för Frida Karlsson, Charlotte Kalla och de andra i fall världscupen inte avgörs som planerat. 

– Någon plan finns det ju knappt, vi är ju mitt uppe i arbetet med att hitta en ny organisation, säger han. 

Däremot har han tagit del av de norska planerna, tycker att tanken låter intressant och kommer därför att ta upp frågan på ett möte med förbundet på måndagen. 

– Det är viktigt att vi hittar vägar för att få så högkvalitativa tävlingar som möjligt för åkarna, då det är så mycket som är oklart kring världscupen. Pierre Mignerey vet ju inte hur det kommer se ut, men han gissar att det blir färre tävlingar. Jag hoppas verkligen att han har fel. Men om det blir stora konsekvenser så måste vi hitta nya lösningar. För åkarna vill tävla på högsta nivå, det är en viktig fråga för oss. 

 

Charlotte Kalla bryter ihop av skratt i sista avsnittet av ”Sverige mot Norge”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.