Svenskt krav på Norge – sparka Löfshus

Torbjörn Nordvall, tidigare presschef i svenska skidlandslaget
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Nordvall menar att Vidar Löfshus har agerat klantigt
Foto: Nils Petter Nilsson

Ordföranden Erik Röste och landslagschefen Vidar Löfshus borde få sparken från det norska skidförbundet.

Det menar Torbjörn Nordvall, före detta presschef i det svenska skidlandslaget.

"De har agerat hårresande klantigt", skriver Nordvall på sin blogg. 

När Therese Johaug blev förhörd av Antidoping Norge i förra veckan stod det klart att hon hade saknat adekvat utbildning i dopingfrågor när hon fick i sig den anabola steroiden Clostebol.

Kort efter avslöjandet skickade det norska skidförbundet ut ett pressmeddelande. I detta medgav man att Johaugs vittnesmål stämde: inbjudningarna till kursen "Ren idrottsutövare" skickades ut som en krisåtgärd först efter att Johaugs felande prov blivit uppmärksammat.

– En ny version av "Ren idrottsutövare" blev lanserad i juni 2015. Vi i längdskidåkningsledningen erkänner att vi inte varit snabba nog med att se till att alla utövare har genomfört den senaste kursen, sa ledaren Espen Bjervig i ett pressmeddelande.

"Hade fått sparken för länge sedan"

Torbjörn Nordvall, före detta presschef för det svenska skidlandslaget, upprörs av fadäsen. Han lägger skulden på två av det norska skidförbundets tyngsta pjäser: ordförande Erik Röste och landslagschef Vidar Löfshus.

"Enligt min mening är Therese Johaug delvis offer för en arrogant och svag ledning i Norges skidförbund. Jag skulle gärna ha sett Erik Röste och Vidar Löfshus på 'den åtalades plats' i det som borde vara den nästa stora 'rättssak' i Skid-Norge. De tänjer på sanningen och uppträder på ett sätt som i en miljö utanför Norges skidförbund, hade gett dem sparken för länge sedan", skriver Nordvall på sin blogg på tidningen Nettavisens sajt. 

"Beter sig som Donald Trump"

Nordvall tycker att Martin Johnsrud Sundbys dopingavstängning borde ha fungerat som varningsklocka för de norska skidledarna.

"Men de misslyckades med att få landslagsåkarna att genomföra en enkel kurs. Och om inte Löfshus fattat det själv, borde högste ledare Röste varit på honom som en hök. Det är helt enkelt hårresande klantigt och likgiltigt från de här norska ledarna", skriver Nordvall.

"Vidar Löfshus pratar alltför ofta i nattmössan och fortsätter dessvärre att underminera trovärdigheten i det norska skidlandslaget. Och i bakgrunden smyger presidenten Röste runt och uppför sig mot medierna som om han var Norges egen Donald Trump."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.