Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskens ilska: ”Det är jättedåligt”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME. Oskar Svensson är irriterad på det internationella skidförbundet (Fis).

Han har fortfarande inte fått information om förutsättningarna inför morgondagens etapp i Tour de ski.

Blir det stakfria zoner eller inte?

– Jag tycker det är jättedåligt, jag förstår inte hur de har tänkt. Det här behöver du ju veta ett halvår innan, säger Svensson.

Oskar Svensson gjorde sitt livs distanslopp i etapp 2 av Tour de ski. Som enda åkare i fältet valde han att åka utan fästvalla och det tog honom hela vägen till en sjätteplats.

Nu är vi framme vid etapp 6 och det väntar en ny masstart i klassisk stil.

Svensson planerar att återigen skippa fästvallan och staka sig fram i banan – men en sak gör att han inte kan bestämma sig.

– Jag vet inte om det blir stakfria zoner eller inte. Jag hoppas att det inte är det, men jag vet inte, säger Oskar Svensson när SportExpressen träffar honom efter torsdagens träningspass i Val di Fiemme.

Under jaktstarten i Val Müstair i onsdags var det stakfria zoner, så kallade ”teknikzoner”, som gör att det i princip är omöjligt att åka utan fästvalla. Åkarna måste nämligen diagonalåka där – de får inte staka.

– Vi brukar få besked om det blir stakfria zoner eller inte dagen innan start, så det kommer väl senare i dag, säger Svensson.

”Ger en till dimension”

Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är jättedåligt. Jag förstår inte riktigt hur de har tänkt. De behöver du ju veta ett halvår innan, för att veta vad du ska träna på, om du kan staka eller inte.

– Det där är någonting de måste ta tag i. Antingen ska det alltid vara stakfria zoner eller aldrig vara stakfria zoner.

Och du tycker att…?

– Det aldrig ska vara det. Jag tycker det är en kul grej, som ger en till dimension av klassisk skidåkning – att se vilka som stakar och vilka som går på fäste.

Ett argument för stakfria zoner är att åkare utan fästvalla ibland brukar ”tjuvskejta”, alltså ta några otillåtna fristilsskär för att ta fart i banan. Men Oskar Svensson menar att det i princip är omöjligt i dag.

– Nu är det ändå så pass mycket kontroller och kameror längs banan, så det går inte att skejta. Det är liksom samma förutsättningar, bara att man inte kan diagonala. Jag hade hoppats att de skulle släppa det fritt.

Oskar Svensson ligger 21:a i Tour de ski inför de tre avslutande etapperna. Bästa svensk på herrsidan är Calle Halfvarsson som ligger på 15:e plats.

En svensk har brutit touren: Johan Häggström.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Hotellchefen svarar – efter Fridas bild: ”Inte okej”

LÄS MER: Calle Halfvarsson visar upp nya kärleken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.