Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskens attack: "Norge ett ruttet land"

Bill Impola.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Norges superstjärna Martin Johnsrud Sundby blev i somras avstängd efter att ha avslöjats med för höga doser astmamedicin i kroppen.
Foto: Nils Petter Nilsson

BRUKSVALLARNA. Skidsäsongen har startat.

Och känslorna svallar.

Den svenske toppåkaren Bill Impola är rejält irriterad efter att Norge fått klartecken att behandla friska åkare med astmamedicin.

– Norge är ett ruttet land, säger Impola till Nerikes Allehanda.

De svenska landslagsåkarna har valt att ligga lågt i debatten kring Norge och användandet av astmamediciner.

Men Bill Impola har inga problem med att säga vad han tycker.

27-åringen, som i år väljer att satsa på långlopp, kliver ut stenhårt i en intervju med lokaltidningen Nerikes Allehanda och fördömer Norges agerande.

Han menar att de måste sluta behandla friska åkare med astmamedicin – trots att en extern grupp specialister, med bland annat den svenske professorn Kjell Larsson, gett dem tillåtelse att fortsätta.

– Jag står för vad jag anser om astmamediciner. Det är en gåta att åkare med sådan syreupptagningsförmåga kan använda sådana dosera av astmamedicin, säger Impola.

– Många som fått medicinerna borde inte ha dem, många skaffar fast de inte behöver. Det är så idrotten utvecklats, tyvärr. Det är en negativ trend.

"Det är skitsnack"

Norges superstjärna Martin Johnsrud Sundby blev i somras avstängd efter att ha avslöjats med för höga doser astmamedicin i kroppen och enligt Bill Impola är det just i den absoluta toppen som problemet är som allra störst.

– Tråkigt nog är det så: De som är bäst använder mest skit, eftersom de har det mest lättillgängligt via landslagsläkare och så, säger Impola.

– Norrmännen har ju gått ut och sagt att de ska fortsätta använda astmamedicin ”i förebyggande syfte”, men det är bara skitsnack. Norge är ett ruttet land, det finns inget positivt med det här. Och det sprider sig tyvärr till ungdomarna och föräldrarna som börjar pusha på för att deras ungar också ska få astmamedicin.

När SportExpressen träffar Bill Impola i Bruksvallarna står han fast vid sin kritik.

– Jag säger det här för jag tycker det är fel, det som pågår. Tänk på alla ungdomar som ska behöva se det här, hur de beter sig! Jag säger inte att Sverige är bättre. Men Norge, herregud...

Han fortsätter:

– Jag är inte bäst, men jag rör mig bland elitskidåkare kontinuerligt och ser hur det går till. Och det är verkligen tråkigt.

Du är medveten om att det här lär väcka en del känslor i Norge?

– Ja, men jag står för min åsikt. Jag har aldrig tagit en medicin i hela mitt liv och kommer förhoppningsvis inte göra det heller.

Även Sveriges landslagsläkare Per "Pliggen" Andersson har riktat skarp kritik mot Norge. Det norska landslagets nye chefsläkare Petter Olberg är dock oförstående till det hela.

– Jag tycker den svenska kritiken är märklig, säger Olberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.