Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken lägger av – bara 25 år gammal

Pontus Hermansson lägger av.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Han har tillhört utvecklingslandslaget och tävlat för Sverige i världscupen.Foto: NISSE SCHMIDT / BILDBYRÅN
Hermansson gjorde karriärens bästa säsong i fjol.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Pontus Hermansson, 25, gjorde karriärens bästa säsong i fjol och tävlade för Sverige i världscupen.

Men nu lägger han av.

– Det var väldigt tufft att ta det här beslutet, säger Hermansson.

Beskedet kom på Instagram under tisdagen. SK Bore-åkaren Pontus Hermansson förklarade – högst oväntat – att han väljer att avsluta sin karriär.

”Nej, jag blev inte den nya Petter Northug, Gunde eller Wassberg. Men jag kom långt, bra mycket längre än en grabb från Partille nog hade trott”, skrev Hermansson och publicerade en rad bilder från sin tid som elitsatsande skidåkare.

Han fyllde 25 år i somras och bakom sig har han sin resultatmässigt starkaste säsong i karriären. Till exempel slutade han elva i en sprint i den skandinaviska cupen (nivån under världscupen) och slog meriterade åkare som Finn Hågen Krogh, Lauri Vuorinen och Even Northug.

”Har inte passat mig”

Efter det fick han också chansen i världscupen, för andra gången i karriären. I februari körde han sprinten i Falun där han dock slutade 57:a och blev utslagen i kvalet.

– Varför jag tog beslutet nu? Det handlar egentligen om träning, säger Hermansson när SportExpressen når honom.

– Det här är en jäkligt tuff bransch. Det är inte bara ett jobb, utan en livsstil. Jag har alltid älskat att tävla, men den största delen av att vara en skidåkare handlar om träning. Och det har inte riktigt passat mig.

Han fortsätter:

– När jag startade den här försäsongen var det tuffare än vanligt. Det var inte kul att gå till jobbet. Jag körde ändå på i två månader, för att se om det skulle släppa. Men det gjorde aldrig det. Då kände jag: ”Nej, fan…det är kanske dags”.

Fått jobb som säljare

I mitten av juni tog han beslutet att lägga av. Sen dess har han väntat och känt efter.

– Jag ville inte gå ut med beslutet och sen ångra mig två månader senare. Men jag är nöjd med mitt beslut…även om det så klart var tufft att verkligen ta beslutet och lägga ner satsningen, säger Hermansson.

Vad ska du göra nu?

– Jobba som säljare på Canon. Jag började faktiskt det jobbet i går (tisdag) och det känns jättespännande. Nu ska jag göra saker som jag tycker är kul och mår bra av.

 

LÄS MER: Maskinen kan förändra skidsporten i vinter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.