Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenske skidtalangen förlamad efter olycka

Erik Axelsson. Foto: Privat.
Foto: Kelly Gorham.
Foto: Kelly Gorham.

Längdskidåkaren Erik Axelsson, 24, har blivit förlamad.

Olyckan inträffade för drygt en månad sen – och han väljer nu för första gången att berätta om sin nya livssituation.

– När jag vaknade fungerade inte mina ben, säger Axelsson.

Erik Axelsson har precis kommit till en rehabstation i Stockholm när SportExpressen når honom på telefon.

24-åringen från Piteå är lugn och samlad i andra änden av luren.

– Det är fortfarande rätt nyligen det hände, säger Axelsson.

– Det är just över en månad sen. Och jag var kass i början, du vet, jag var inte alls pigg då. Jag ville bara prata med mina närmaste och så.

– Men nu känns det okej att prata offentligt om det.

Erik Axelsson har under de fyra senaste säsongerna tävlat i USA, där han pluggar på Montana State University. Nu var han hemma i Sverige och laddade för sin sista säsong på andra sidan av Atlanten – när olyckan inträffade.

Detaljerna kring vad som hände ber han om att få slippa berätta om.

Men det var en cykelolycka.

Och han kraschade.

– Jag har brutit kota nummer T3 och det är egentligen från bröstkorgen och nedåt som förlamningen sitter. Jag har full känsel i bröstet och armarna, och uppåt. Men ingenting under det.

Erik Axelsson flyger fram i spåret. Foto: Privat

Ryggen stelopererad

Hur tidigt fick du beskedet att du var förlamad?

– Det märkte jag egentligen direkt. Jag svimmade av i kraschen och när jag vaknade fungerade inte mina ben, så jag visste direkt att någonting var fel.

Och den första tiden måste ha varit en enda stor chock?

– Jo, det är jävligt svårt att smälta något sånt här i början. Man tror ju aldrig att något sånt här ska hända en själv, även om man är medveten om att det händer såna här grejer.

Erik Axelsson flögs till akuten i Luleå och sen vidare till Umeå för operation. Sex ryggkotor stelopererades. Efter det väntade en vecka på sjukhus i Piteå innan han fick komma till neurorehabstationen på Sunderby sjukhus.

Där var han i en månad, fram till nu.

– Hittills har fokus varit på att bli hel rent medicinskt och få kroppen att läka, men under den senaste veckan har jag blivit mycket piggare och nu ska jag börja träna upp mig.

– Jag ska vara i Stockholm i fyra veckor och det är stenhård träning som gäller nu, direkt från start.

Det låter som ett långt träningsläger?

– Precis. Och jag ser fram emot det.

"Blir en inställningsfråga"

Efter den inledande chocken har han känt sig stark mentalt, förklarar han. Familj och vänner har hjälpt honom att blicka framåt och ta sig an utmaningen som ligger framför honom.

– Jag har många bra vänner från olika håll i världen och en bra familj som stöttar mig till 110 procent oavsett vad som händer. Sen är jag jävligt positiv som människa också. Ganska direkt började jag justera tankesättet kring allt, kring framtiden.

Han fortsätter:

– När sånt här händer så blir det en inställningsfråga, vad vill man göra? Vill man grotta ner sig och vara negativ eller bara köra på och vara positiv? Jag väljer att köra på.

– Sen måste man vara beredd att anpassa sig, men det känner jag att jag är.

Erik Axelsson var länge en av de mer lovande talangerna i sin åldersklass och 2014 slutade han elva på 10 kilometer fristil i JSM, strax bakom åkare som Oskar Svensson, Jens Burman och Axel Ekström. Under den senaste säsongen var han en av de främsta collegeåkarna i USA och planen var att satsa vidare.

Nu blir det i stället en satsning på något annat. Exakt vad vet han inte än, men han kommer att idrotta vidare.

En av kompisarna på Montana State Univesity, Sawyer Kesselheim, har redan startat en insamling till honom så att han ska kunna få en handcykel.

– Ja, och han skrev väldigt fina ord där också, säger Axelsson.

På sidan för insamlingen står det bland annat: ”Under sin tid på MSU ledde han laget till några av deras mest framgångsrika säsonger någonsin. Han var samtidigt en bra förebild och en underbar lagkompis.”

– Under den sista veckan har suget för idrott verkligen kommit tillbaka. Och jag har faktiskt börjat tänka en del på Paralympics, att det vore coolt att sikta på det, säger Erik Axelsson.

– Jag har ju växt upp med skidåkning sen innan jag ens kunde gå och idrotten har varit en så stor del av mitt liv. Det kommer det fortsätta att vara.

– Jag kommer att köra på nu.

 

LÄS MER: Charlotte Kalla om stora förändringen: "Annorlunda"