Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske skidikonen Jörgen Brink slutar

Jörgen Brink lägger av.
Foto: ULF PALM / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LARS ANDERSSON
Foto: SUVAD MRKONJIC

Skidikonen Jörgen Brink har hunnit bli 45 år gammal.

Nu lägger han av.

”Lite vemodigt men det är ändå dags för ett nytt skede i livet”, skriver Brink på Instagram.

I januari 1995 gjorde Jörgen Brink sin allra första start i världscupen. Sen dess har mycket hänt.

Han har tagit två segrar i världscupen, hämtat hem tre VM-brons, gått in i väggen, bytt till skidskytte, börjat satsa på långlopp och tagit tre raka segrar i Vasaloppet.

Men nu får det alltså vara nog.

”Har varit tuffa år”

Redan i november meddelade Jörgen Brink för SportExpressen att den här säsongen skulle bli hans sista. Och nu är det klubbat och klart.

Brink lägger skidorna på hyllan.

”Everything comes to an end”, skriver 45-åringen på Instagram.

”I finska Levi i helgen nådde min skidkarriär sin slutpunkt. Lite vemodigt men det är ändå dags för ett nytt skede i livet. Det har varit tuffa år de sista men jag har kunnat göra det jag gillar mest, nämligen att åka skidor. Det har hela tiden känts som ett privilegium, att kunna ha en hobby som ett jobb.”

Han fortsätter: ”Karriären har innehållit djupa dalar och höga toppar och allt däremellan. Framgångar som förbytts till ett svart hål men med stor vilja tagit mig tillbaka vilket kan vara det tuffaste man gör. Uthållighet, tålamod och målsättningar har hjälpt mig dessa gånger.”

Öppnar för tränarkarriär

Många sammanknippar honom alltjämt med kollapsen i VM-stafetten 2003. Det har till och med blivit ett uttryck, att ”göra en Brink”.

– Det är trist. Även om det i dag kanske mer blivit ett uttryck än riktat mot mig personligen, förklarade Jörgen Brink när SportExpressen träffade honom i november.

Då öppnade han också för att stanna inom sporten efter den aktiva karriären – som tränare.

– Jag skulle kunna tänka mig någon tränarroll. Och det finns ju ett skidgymnasium i Sollefteå. Det finns lite olika alternativ. Vi får se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.