Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarnas skräck  - inför skid-VM i Falun

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Aldrig har Charlotte Kalla & Co varit mer i riskzonen som inför hemma-VM.
Foto: Tomas Pettersson

VAL SENALES. Ett VM på hemmaplan innebär folkfest, nära och kära på plats, och ett massivt allmänintresse.

Men det finns också en baksida:

Smittrisken.

- Falun blir väldigt speciellt. Därför kommer vi att ta till extraordinära åtgärder, säger landslagsläkaren Per Andersson.

Längdlandslaget befinner sig just nu i italienska Val Senales på höghöjdsläger. Men truppen är sargad av sjukdom.

Tre åkare (Lars Nelson, Simon Persson, Sofia Bleckur) har alla tvingats lämnat lägret på grund av förkylningar.

Det är en tidig påminnelse om vad som inte får inträffa veckorna före - eller under - hemma-VM i Falun i februari.

Men aldrig har Charlotte Kalla, Marcus Hellner och de andra svenska stjärnorna varit mer i riskzonen inför ett mästerskap.

- Hemmaplan innebär att åkarna kommer att träffa fler människor, det blir fler kontakter - och då vet vi att infektionsrisken ökar, säger landslagsläkaren Per Andersson.

- Vi måste förbereda oss så mycket det någonsin går. Tänka till och ha en plan för hur de ska träffa andra människor.

"Undvik att kramas"

Till exempel?

- Om du ändå vill träffa släkt och vänner under VM - gör det helst utomhus. Undvik att kramas.

Andersson fortsätter:

- Se till att ha koll på om de du träffar varit sjuka nyligt. Om de till exempel har barn på dagis. Vi måste tänka 2-3 steg i förväg hela tiden.

Och hela vägen fram till VM vill Andersson att åkarna ska vara extra försiktiga.

- Vi vet efter ett hårt läger som det här i Val Senales är man extra känslig. Då kan det vara klokt att undvika ett bio- besök. Undvika att gå och handla i rusningstid.

Charlotte Kalla blev under såväl OS i Vancouver 2010 som i Sotji 2014 krasslig - och gick därmed miste om ett par medaljchanser.

Det vill hon inte uppleva igen.

- Det skulle vara förödande om jag blev sjuk, säger Kalla till SPORT-Expressen.

Så inga kramkalas med dina nära i Falun?

- Tack och lov så vet de flesta av mina släktingar och vänner precis vad som gäller. Och respekterar det.

Men redan nu har Kalla börjat agera med ökad försiktighet.

- Jag hjälpte till att ordna VM-biljetter till min moster och hennes familj med två små barn. Men... i stället för att överlämna dem själv i Falun så får de biljetterna med post.

Drastiska åtgärder

Calle Halfvarsson fick sitt OS förstört av en maginfektion dagarna före avresan till Sotji. Det har fått 25-åringen att nu fundera över drastiska åtgärder veckorna före VM i Falun.

- Redan nu undviker jag stora folksamlingar. Undviker att skaka hand. Håller mig undan från folk som jag inte har koll på om de nyss varit sjuka.

Och närmare VM?

- Om allt går som det ska, om jag blir uttagen till VM i god tid, så ska du inte bli förvånad om jag isolerar mig i frigge- boden på föräldrarnas gård i Sågmyra de sista månaderna. Och inte träffar någon. Bara tränar.

Seriöst?

- Vi får se exakt hur extremt det blir. Men jag kommer i alla fall att vara väldigt försiktig.

TIPS FÖR KALLA & CO FÖR ATT LYCKAS UNDGÅ SJUKDOM FÖRE OCH UNDER VM

Undvik kramkalas

Det naturligaste i världen vore väl att ge sin världsstjärna till släkting/kompis/käresta en kram efter ett succélopp i Falun-VM. Gör inte det. Du vet aldrig vad du kan råka bära med dig.

Undvik folksamlingar

Premiär för biofilmen du sett fram emotså länge? Glöm det. Hyr hellre en dvd. Storhandla klockan 17 en löningsfredag? Dålig idé. Vänta till måndag förmiddag i stället.

Kartlägg dina närmaste

Få se nu? Har inte faster Karin pratat om att hon varit snuvig? Då träffar vi henne efter säsong. Och har inte kompis Anna sina döttrar på dagis? Vi väntar till april med henne.

Isolera dina lagkamrater

Det är redan fixat, faktiskt. Om någon i landslagstruppen känner sig det minsta hängig skickas hen omgående till ett av de speciella "sjukboenden" som landslaget hyrt i trakterna runt Falun.

Dagliga spritfester

Nåja, inte så kul som det låter. Men konsumtionen av handsprit i längdlandslaget kommer den här vintern att nå volymer som får en rysk vodkafestival att blekna i jämförelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.