Aldrig har Charlotte Kalla & Co varit mer i riskzonen som inför hemma-VM. Foto: Tomas Pettersson
Aldrig har Charlotte Kalla & Co varit mer i riskzonen som inför hemma-VM.  Foto: Tomas Pettersson

Svenskarnas skräck  - inför skid-VM i Falun

Publicerad

VAL SENALES. Ett VM på hemmaplan innebär folkfest, nära och kära på plats, och ett massivt allmänintresse.

Men det finns också en baksida:

Smittrisken.

- Falun blir väldigt speciellt. Därför kommer vi att ta till extraordinära åtgärder, säger landslagsläkaren Per Andersson.

Längdlandslaget befinner sig just nu i italienska Val Senales på höghöjdsläger. Men truppen är sargad av sjukdom.

Tre åkare (Lars Nelson, Simon Persson, Sofia Bleckur) har alla tvingats lämnat lägret på grund av förkylningar.

Det är en tidig påminnelse om vad som inte får inträffa veckorna före - eller under - hemma-VM i Falun i februari.

Men aldrig har Charlotte Kalla, Marcus Hellner och de andra svenska stjärnorna varit mer i riskzonen inför ett mästerskap.

- Hemmaplan innebär att åkarna kommer att träffa fler människor, det blir fler kontakter - och då vet vi att infektionsrisken ökar, säger landslagsläkaren Per Andersson.

- Vi måste förbereda oss så mycket det någonsin går. Tänka till och ha en plan för hur de ska träffa andra människor.

"Undvik att kramas"

Till exempel?

- Om du ändå vill träffa släkt och vänner under VM - gör det helst utomhus. Undvik att kramas.

Andersson fortsätter:

- Se till att ha koll på om de du träffar varit sjuka nyligt. Om de till exempel har barn på dagis. Vi måste tänka 2-3 steg i förväg hela tiden.

Och hela vägen fram till VM vill Andersson att åkarna ska vara extra försiktiga.

- Vi vet efter ett hårt läger som det här i Val Senales är man extra känslig. Då kan det vara klokt att undvika ett bio- besök. Undvika att gå och handla i rusningstid.

Charlotte Kalla blev under såväl OS i Vancouver 2010 som i Sotji 2014 krasslig - och gick därmed miste om ett par medaljchanser.

Det vill hon inte uppleva igen.

- Det skulle vara förödande om jag blev sjuk, säger Kalla till SPORT-Expressen.

Så inga kramkalas med dina nära i Falun?

- Tack och lov så vet de flesta av mina släktingar och vänner precis vad som gäller. Och respekterar det.

Men redan nu har Kalla börjat agera med ökad försiktighet.

- Jag hjälpte till att ordna VM-biljetter till min moster och hennes familj med två små barn. Men... i stället för att överlämna dem själv i Falun så får de biljetterna med post.

Drastiska åtgärder

Calle Halfvarsson fick sitt OS förstört av en maginfektion dagarna före avresan till Sotji. Det har fått 25-åringen att nu fundera över drastiska åtgärder veckorna före VM i Falun.

- Redan nu undviker jag stora folksamlingar. Undviker att skaka hand. Håller mig undan från folk som jag inte har koll på om de nyss varit sjuka.

Och närmare VM?

- Om allt går som det ska, om jag blir uttagen till VM i god tid, så ska du inte bli förvånad om jag isolerar mig i frigge- boden på föräldrarnas gård i Sågmyra de sista månaderna. Och inte träffar någon. Bara tränar.

Seriöst?

- Vi får se exakt hur extremt det blir. Men jag kommer i alla fall att vara väldigt försiktig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag