Sofia Henriksson med Charlotte Kalla och Anna Haag. Foto: Carl SandinSofia Henriksson med Charlotte Kalla och Anna Haag. Foto: Carl Sandin
Sofia Henriksson med Charlotte Kalla och Anna Haag. Foto: Carl Sandin
Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Svenskan om beslutet att nobba Tour de ski

Publicerad

Sofia Henriksson gör sin första säsong som senior i skidspåren.

I världscuppremiären gjorde hon stor succé och slutade tolva.

Trots den fina inledningen har Henriksson valt att inte åkta Tour de Ski.

– Det gäller att inte bränna ut sig på en gång, säger Henriksson till SportExpressen.se.

Hon är Sveriges nästa stora hopp i längdspåren.

Det blev ett individuellt silver och ett guld i stafett på JVM tidigare i år.

I sin första säsongspremiär som senior slutade hon tvåa.

När det sedan var dags för världscuppremiär i Kuusamo blev det en tolfteplats för Sofia Henriksson, 20.

Jag har sagt det till henne: Hon ska dominera OS 2022, sa Henrikssons mentale coach Stig Wiklund till SportExpressen.se.

Förbundskapten Rikard Grip har tidigare öppnat upp för möjligheten att låta Henriksson åka Tour de Ski, som drar i gång den 3 januari.

Men när Sveriges trupp till touren presenterades i veckan fanns Henriksson inte med.

Nu berättar hon mer om beslutet.

"Det gäller att inte bränna ut sig"

– Jag har pratat med min tränare (Bengt Stattin) och vi har sagt det att det gäller att skynda långsamt lite grann. Ladda om till tävlingar lite längre framöver och inte direkt pang på med allting. Jag vill landa efter det som har varit och det som komma skall. Säsongen och karriären är lång, det gäller att inte bränna ut sig på en gång, säger Henriksson till SportExpressen.se.

När vi når Sofia Henriksson befinner hon sig i familjens stuga i Tärnaby där hon tränar inför fortsatta tävlingar.

Vissa dagar har det varit så kallt att det inte gått att träna utomhus.

– Det har varit fruktansvärt kallt. På julaftonskvällen hade vi 37 minus. När det är över 30 minus har jag tränat inomhus, när det har legat runt 20 går det väl an. Man får vara försiktig med luftrören bara och klä på sig ordentligt. Man får passa sig så att man inte fryser tårna eller fingrarna, säger hon.

"Ett drömmål att ta sig till VM"

Efter succén i inledningen av säsongen var Sofia Henriksson inställd på att köra Tour de Ski.

– När jag först hörde att jag hade chans att få åka Tour de Ski var det jätteinspirerande. Första tanken var "gud vad kul", men det tar del på krafterna att tävla och resa så mycket. Förhoppningsvis har jag många år framför mig i skidspåren, så jag ska nog hinna med touren ett antal gånger, säger hon.

Något som i stället kan bli aktuellt under 2015 är VM i Falun.

Henriksson har tidigare pratat om att hon främst varit inställd på U23-VM, men framgångarna i världscupen har definitivt gjort henne till ett tänkbart namn för VM.

– Det är ett drömmål att ta sig dit, men det är ingen katastrof att inte göra det. Det var U23-VM jag hade fokus på innan den här säsongen, för då kändes det inte realistiskt att tänka på ett VM i Falun. Men när det har gått så här bra är det klart att man börjar tänka på det. Det är många tävlingar som är kvar tills dess och tills uttagningarna ska göras. Vi får se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag