Silverlaget från VM i Falun med Maria Rydqvist näst längst till höger. Foto: Nils Petter NilssonSilverlaget från VM i Falun med Maria Rydqvist näst längst till höger. Foto: Nils Petter Nilsson
Silverlaget från VM i Falun med Maria Rydqvist näst längst till höger. Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils JakobssonFoto: Nils Jakobsson
 Foto: Nils Jakobsson
Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Svenska VM-hjälten avslutar nu karriären

Publicerad

Hon har varit en av Sveriges främsta skidåkare och var med i stafettlaget som knep VM-silvret i Falun.

Nu tackar Maria Rydqvist, 32, för sig.

– Det är med delade känslor jag fattat beslutet att förändra mitt liv, säger Rydqvist.

Maria Rydqvist har varit stark i vinter. Hon slutade på 13:e plats i Tour de ski och var femma i världscupen i Falun för en månad sen.

Men nu kommer alltså beskedet att Rydqvist avslutar karriären – bara ett år efter att det hon körde hem VM-silvret på stafetten i Falun tillsammans med Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Sofia Bleckur.

– Beslutet har vuxit fram under en tid då jag känt efter både vad som är rätt för mig och familjen, berättar Rydqvist i ett pressmeddelande.

– Framförallt har jag kommit till den punkt där jag vill ha mer tid med familjen, men det handlar också om att våga ta steget vidare och utmana mig själv på andra områden.

Ska skriva bok

32-åringen har två gånger om tagit avbrott från karriären för att bli mamma.

Wilda har nu blivit 5 år, Charlize 2 år.

– Trots att jag fått barnen under skidkarriären och bitvis både varit borta från tävlingsarenan och levt ett vanligt familjeliv, kommer det säkert att bli en stor omställning. Samtidigt är jag en nyfiken person som ser många möjligheter och jag lär inte slå mig till ro hemma i Älvdalen, säger Maria Rydqvist som är utbildad ekonom och redan har börjat skriva på en bok om kvinnors ställning inom idrotten.

Den ska nu avslutas.

– Jag hoppas också kunna hitta ett vanligt jobb som kan bli samma sporre som skidåkningen har varit.

Under karriären har Maria Rydqvist också hunnit med att vinna tre SM-guld och fyra SM-silver. Och när hon blickar tillbaka på sin långa resa, som började i OK Vivill i Småland, säger hon:

– Jag har kämpat länge för att förverkliga mina drömmar om att kunna konkurrera mot de bästa. Det har varit ett liv med otroligt mycket glädje och många upplevelser, men också besvikelse i motgångens stunder. Sammantaget har idrotten lärt mig mycket som jag kommer att ta med mig vidare. 


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag