Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svaret – efter galna bilderna på Johaug

Therese Johaug. Foto: JAN KÅRE NESS / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Stina Nilsson Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

SOLLEFTEÅ. Sveriges längddamer är just nu på ett brutalt läger i Sollefteå.

Samtidigt följer de rapporterna från Norge.

Therese Johaug, 31, uppges vara i hysterisk form inför den kommande säsongen.

– Det är bara att imponeras, säger Stina Nilsson.

– Johaug kanske till och med är ännu vassare än förra säsongen, säger Ebba Andersson.

Under förra säsongen gjorde Norges superstjärna Therese Johaug comeback efter sin 18 månader långa dopingavstängning. Och hon imponerade stort.

I världscupen vann hon tio av elva distanslopp som hon ställde upp i. Dessutom vann hon tre individuella guldmedaljer på VM i Seefeld.

Nu är frågan: Kommer Johaug vara lika dominant kommande vinter?

I det svenska landslaget finns det flera åkare som hoppas kunna ge henne en match. Stina Nilsson och gänget är just nu på ett läger i Sollefteå där de under en veckas tid ska träna 25-27 timmar. Allt för att vara så väl förberedda som möjligt när världscupen startar om knappt fyra månader.

– Det är mycket jobb som ska göras innan dess, men det är klart att man redan nu börjar blicka fram mot premiären, säger Stina Nilsson.

UTMANAR JOHAUG. Frida Karlsson, Stina Nilsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla hoppas kunna ge Therese Johaug en match i vinter. De är just nu på läger i Sollefteå. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

”Från en annan värld”

Precis som SportExpressen kunde rapportera i går så visar Frida Karlsson, 19, upp en fin form under lägret i Sollefteå. Men borta i Norge finns det någon som också ser riktigt stark ut inför den kommande säsongen.

Therese Johaug vann nyligen guld på 10 000 meter på de norska mästerskapen i friidrott. Tiden: 32:20.87.

Dessutom slog hon sitt egna rekord i rullskidtävlingen Lysebotn Opp, där hon krossade landslagskompisen Ingvild Flugstad Östberg och vann med nästan tre minuters marginal.

Rysslands landslagstränare Markus Cramer trodde knappt sina ögon.

– Johaug är från en annan värld, säger Cramer till NRK.

JOHAUG HYLLAS. Therese Johaug är inte bara en skidåkare i världsklass, på de norska mästerskapen i friidrott vann hon guld på 10 000 meter. Klockan stannade på 32:20.87 Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

De svenska åkarna har också följt rapporterna från Norge och de är förberedda på att Therese Johaug kommer vara svårslagen i vinter.

– Hon fortsätter att utvecklas och det är inspirerande att se, säger Charlotte Kalla.

Ebba Andersson:

– Jag förväntar mig att hon kommer hålla samma höga nivå i vinter. Kanske är hon till och med ännu vassare än förra vintern, det får vi se. Det är fortfarande långt till säsong.

– Men… det är otroligt imponerande, både det hon gjorde på löparbanan och det hon gjorde i Lysebotn Opp.

Frida Karlsson svarar Julin

Stina Nilsson var den enda åkaren i världscupen som lyckades slå Therese Johaug i ett distanslopp förra säsongen. Hon gjorde det under avslutningshelgen i Quebec, i en jaktstart över 10 kilometer i fristil.

När vi frågar henne om hon även i vinter kommer vara den enda som kan slå Johaug så flinar hon och svarar:

– Jag tror att det finns ett par åkare i det svenska laget som kommer att anmäla intresse om det.

LADDAR FÖR VINTERN. Stina Nilsson och Frida Karlsson forsar fram på rullskidor under landslagets läger i Sollefteå. Om knappt fyra månader startar skidsäsongen med världscuppremiär i finska Ruka. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Frida Karlsson är troligen en av dem.

Supertalangen, som fick med sig både guld, silver och brons hem från VM i Seefeld, pekas ut som en framtida gigant inom sporten. Kanske är hon redo att ge Johaug en ordentlig match redan den här säsongen.

Karlsson är precis som Therese Johaug även en skicklig löpare. Friidrottsexperten A Lennart Julin sa tidigare i veckan att hon troligen skulle kunna ge Johaug en match på 10 000 meter.

Själv är hon tveksam.

– Jag har alltid tyckt om att springa och jag tror att jag har ett ganska naturligt löpsteg, säger Frida Karlsson.

– Men jag tycker det som Johaug gjorde var imponerande och jag har själv aldrig sprungit 10 000 meter på bana, så det går inte att spekulera i om jag hade kunnat utmana henne där.