Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska svaret – till Norge: "Oförsvarbart"

Per Andersson.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Vidar Löfshus.
Foto: Nils Petter Nilsson

Norska skidförbundets läkare har gett astmamedicin till friska utövare.

Metoden sågas av svenske landslagsläkaren Per Andersson.

– Jag tycker att det är fel indikation att ge astmamedicin till en frisk individ. Det är etiskt oförsvarbart, säger Andersson.

Flera anonyma norska skidlöpare ställde upp i norska TV2 för att avslöja att de hade erbjudits astmamedicin trots att de inte lider av astma. Händelsen ägde rum under en tävling.

– Vi blev förvånade. Varför skulle vi, som är friska, använda det här, sa en av skidlöparna till TV2.

Landslagsbasen Vidar Löfshus hävdade att tillvägagångssättet var ett legitimt sätt att behandla en skidåkares luftvägar. Men svenske landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson bedyrar att samma metod inte skulle användas för de blågula åkarna.

"Ger inte medicin till friska"

– För oss i svenska skidlandslaget är det en viktig princip att vi endast ger astmamedicin till åkare som har en säkerställd diagnos. Jag tycker att det är en viktig medicinsk och etisk princip att inte ge läkemedel till friska individer för att de ska kunna tävla och träna, säger Andersson.

Betyder det att du tycker att de norska läkarna har agerat oetiskt? 

– Jag vill inte kommentera hur Norge använder läkemedel, för det har jag inga kunskaper kring. Men jag tycker att det är oetiskt att ge friska individer läkemedel för att kunna träna och tävla.

"Etiskt oförsvarbart"

– Vi är läkare och vi måste behandla elitidrottare på samma villkor som vi behandlar andra patienter, med beprövade erfarenheter och vetenskap. Och vad jag känner till finns det ingen vetenskap som säger att vi kan förebygga astma genom att ge läkemedel. Jag tycker att det är etiskt svårt att försvara att ge läkemedel till friska individer för att de ska kunna träna och tävla. Det är ett viktigt budskap från oss på Svenska skidförbundet.

Finns det några belägg för att astmamedicin kan ge bättre andningskapacitet för en frisk person? 

– Nä, poängen är att kunskapsläget pekar på att om du ger en frisk person astmamedicin så ger det inga fördelar. Det här är potenta läkemedel. De ska man bara ge på medicinska, korrekta indikationer, och jag tycker att det är fel indikation att ge astmamedicin till en frisk individ. Det är etiskt oförsvarbart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.