Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska supertiderna: ”Är bättre än Johaug”

Ebba Andersson efter sitt personbästa på 3000 meter
Foto: Jens Burman / Jens Burmans vlogg
Frida Karlsson.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frida Karlsson och Ebba Andersson är inte bara snabba i skidspåret – utan även i löparspåret. 

Båda slog personbästa på 3000 meter på landslagets träningsläger i Torsby, med tider som matchar de bästa i Sverige i år. 

– Jag är väl nöjd med tiden. Men känslan var faktiskt inte så bra, säger Karlsson. 

– Frida har talang för löpning, säger friidrottsexperten A Lennart Julin. 

I mitten av augusti befann sig det svenska längdlandslaget på läger i Torsby där ett antal tester genomfördes, däribland löpning över 3000 meter. 

Landslaget har som praxis att inte avslöja några resultat från sina testlopp eller interna tävlingar. Men SportExpressen har fått veta att Ebba Andersson slog personbästa på tiden 9.20 och Frida Karlsson persade även hon med tiden 9.14. 

Det är tider som matchar de bästa i Sverige i år. Linn Söderholm är bäst i Sverige i år med tiden 9.06,04. Karlssons tid är tredje bäst i Sverige i år och Anderssons fjärde bäst. 

Sveriges bästa tider på 3000 meter 2021

1. Linn Söderholm, 9.06,04

2. Sara Christiansson, 9.07,89

3. Frida Karlsson, 9.14

4. Ebba Andersson, 9.20

5. Meraf Bahta, 9.24,80

Frida Karlsson om att vara bättre än Bahta: ”Oj, oj, oj”

Andersson, som i ett antal år haft knäproblem som hållit henne från att löpträna som hon velat, är nöjd med tiden. 

 – Jag tänker att ett sånt här test ljuger inte, en sån här tid kommer inte av sig själv. Det är ett kvitto på att träningen har fungerat bra, säger hon. 

Även Karlsson är nöjd med tiden. 

– Nja, jag är väl nöjd med tiden. Men känslan var faktiskt inte så bra. Jag var ju liten sliten de där dagarna. Men visst, tiden är jag jättenöjd med. Det är ju något att jobba vidare på om man vill springa riktigt fort.

Jo, det var ju faktiskt den tredje snabbaste tiden i Sverige i år.

– Jaså? Jag har faktiskt ingen koll.

Men så är det. Du har till exempel klart snabbare tid än Meraf Bahta i år.

– Oj, oj, oj!

Och det här var förstås personligt rekord?

– Ja, det var det. Men jag har inte sprungit den där distansen mer än ett par gånger. Så det finns nog förbättringspotential.

Även Ebba Andersson är snabbare än Bahta i år, men tycker inte att det i sig är någon stor prestation. 

– Det är inget jag lägger någon större värdering i. Det kanske skvallrar mer om hur sällan man löper 3000 meter som friidrottare. För alla vet hur snabbt Bahta springer, säger Andersson. 

Bahta har det svenska rekordet på distansen med 8.37,50. 

Julin dom: ”Frida är en bättre löpare än Johaug”

A Lennart Julin, mångårig friidrottsexpert i bland annat TV4, menar att tiderna som Karlsson och Andersson gör är ”logiska”

– De är inte ovana löpare någon av dem, så ser man till vad de gjorde på tävlingar som ungdomar är detta en rätt logisk utveckling, säger han. 

– Sen är 3000 meter mer en juniorgren än en seniorgren i dag, så att de hamnar högt upp på en årsbästalista är något som kan hända. Samtidigt är det här tider som betyder att de har fått trycka på ganska ordentligt. 

Den norska skiddrottningen Therese Johaug har de senaste åren ägnat sig åt långdistanslöpning sommartid och försökte bland annat kvala till sommarens OS i Tokyo på 10 000 meter, en gren hon bland annat vunnit NM-guld i.  

Julin menar att Karlsson är en bättre löpare än Johaug. 

– Johaug har en motor och pannbenet att klara av att ligga och trycka. Men löptekniskt är Frida bättre än vad Johaug är, hennes teknik är mer ändamålsenlig. Det kunde man se bland annat när Frida sprang Lidingöloppet. 

Det finns dock inget som talar för att vare sig Karlsson eller Andersson ska ”göra en Johaug” och dubblera inom den närmsta framtiden. I Anderssons fall kommer det faktiskt inte ens på fråga. 

– Det är skidåkningen som är nummer ett, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.