Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska stjärnorna: ”Blir nojig och rädd”

Linn Svahn: ”Kungen tänkte nog...”
Linn Svahn.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Skräcken för coronaviruset sätter sina spår även hos skidåkarna.

De svenska stjärnorna är nu extra vaksamma för att inte riskera att bli smittade.

– Förhoppningsvis överlever jag resan hem, säger Linn Svahn.

– Folk tittar på mig som om att jag vore ett virus, säger italienaren Federico Pellegrino till NRK.

52 personer har bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige. Internationellt har Italien, efter 2500 sjukdomsfall, stoppat evenemang, ställt in fotbollsmatcher, stängt av publika monument och satt människor i karantän.

Italienska skidstjärnan Federico Pellegrino medger att han drog några extra blickar till sig under sprinttävlingarna i Konnerud.   

– I Trondheim var det många norrmän som tittade på mig som om att jag vore ett virus. Även fast jag har varit i Skandinavien i tre veckor, säger Pellegrino till NRK.

Linn Svahn understryker att skidåkarna även i vanliga fall är väldigt noggranna med sin hygien.

– Vi tar verkligen vår hälsa på största allvar. Vi har inte råd att bli sjuka, säger hon.

– Jag är inte orolig. Sen får man inte heller vara dumdristig och tänka ”ja, ja, kommer det så kommer det”. Om det blir några förändringar som påverkar oss så har vi bra stöttning från landslaget och det medicinska teamet där.

Svahn försöker ändå att inte hetsa upp sig.

– Jag lever. Jag överlevde dagen. Förhoppningsvis överlever jag resan hem. Det rullar på.

Jonna Sundling beskriver också en speciell typ av oro.

– Jag blir lite nojig och rädd. Men så tänker jag ibland: ”Det är nog bara som en vanlig förkylning, hur farligt kan det vara?” Jag växlar mellan de känslorna.

Sprintstjärnan är nu extra noggrann med att tvätta händerna.

– Jag ska tänka på att äta bra, tvätta händerna, inte vara för mycket bland folk och göra allt som jag redan gör. Vi är väldigt noga med hygienen. Det är bara att fortsätta med det och inte vara för nära folk, säger hon.

Sundling skickar också sina bästa tips till SportExpressens läsare:

– Var inte i för stora folkmassor, ta hellre cykeln till jobbet än att stå på bussen bland massa folk. Och tvätta händerna i stället för att sprita händerna. Man blir väldigt torr om händerna när man spritar dem, handtvätt är betydligt bättre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.