Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska skidkungar genom åren

Gunde Svan.
Så är våra skidkungar.
En urstark arbetare.
Innovatören från Dalarna.
Fysmonstret från Lerdala.
SIXTEN JERNBERG
Född: 1929 i Lima, Dalarna
Var som bäst: Tog sin första mästerskapsmedalj 1954 i VM i Falun (brons), och de sista kom i OS i Innsbruck (dubbla guld och ett brons). Var aktiv i 14 år och lade av 1964, 35 år gammal.
Meriter: OS - fyra guld, tre silver, två brons. VM - fyra guld två brons.
Åkartyp: En skogsman från Dalarna som var fysiskt urstark och viljestark, 177 centimeter lång. Hade 82-83 i syreupptagningsförmåga (ml/kg), mätt på testcykel, vilket ger 10 procents lägre värden jämfört med tester på rullskidor.
Träningsupplägg: Fällde träd i skogen, och åkt skidor hem och från jobbet, vilket gav en mycket bra grundträning.
Förnyelse: Genom Sixten blev budskapet för framtiden klart: det krävs tuff träning, året om, och rätt attityd om man vill bli bra.

ASSAR RÖNNLUND
Född: 1935 i Ytterträsk, norr om Umeå i Västerbotten. Avled 5 januari i år på grund av sjukdom.
Var som bäst: Tog tre VM-medaljer i polska Zakopane 1962, två år senare vann han ett guld och ett silver i OS i Innsbruck - och sista mästerskapsmedaljen kom i Grenoble 1968. Därefter slutade Rönnlund, 33 år gammal.
Meriter: OS - ett guld och två silver. VM - två guld och ett silver.
Åkartyp: Hade god fysik och var en bra tekniker i spåret. Hade 85 (ml/kg) i syreupptagningsförmåga under löpning, vilket ger cirka 2-3 procent lägre värden jämfört med tester på rullskidor.
Träningsupplägg: Var mer analytisk lagd jämfört med Jernberg, som han tog kungakronan av i mitten av 1960-talet.

SVEN-ÅKE LUNDBÄCK
Född: 1948 i Töre, Norrbotten
Var som bäst: Tog OS-guld i Sapporo 1972. Gjorde sitt sista mästerskap 1978 i VM i Lahti, där han vann dubbla guld, 32 år gammal. Vann Vasaloppet 1981.
Meriter: OS - ett guld. VM - två guld.
Åkartyp: Var en lätt, relativt spenslig, åkare. Gillade att åka i tuff och tung terräng med långa uppförsbackar och mycket diagonalskidåkning. Var ingen tekniker, utan mer en "slugger" med stor motor (hjärta och lungor). Hade extrem syreupptagningsförmåga - 94 (ml/kg) i testvärde - och det är fortfarande rekord.
Träningsupplägg: Här handlade det mer om intensitet, och volym, än teknik. Det gällde att träna ordentligt. Han var inte så snabb, mer uthållig.
Förnyelse: Tillsammans med Thomas Magnusson de första skidkungarna som kunde vara heltidsproffs. Glaciärträning under somrarna startade under Lundsbäcks era. Även rullskidsträning började användas under slutet av 1970-talet.

THOMAS MAGNUSSON
Född: 1950 i Motala, Östergötland.
Var som bäst: Hade en relativt kort seniorkarriär och gjord sitt sista mästerskap 1978 i Lahti, 28 år gammal. Vann VM-guld i Falun 1974, precis som i Lahti fyra år senare.
Meriter: VM - två guld och ett silver.
Åkartyp: Var något tyngre, en robust och stryktålig åkare som var väldigt stark. Den förste av skidkungarna som var mer explosiv, och gav namn till en backe i Lahti, "Magnuson-backen", efter ett fantastiskt ryck. Hög syreupptagning med testvärde på 87 ml/kg.
Träningsupplägg: Tränade väldigt mycket, och tålde långa dagar, med skidpass på 6-7 mil per dag under träningsläger. Tränade mer än Sven-Åke Lundbäck, som dock dog efter Magnuson mer och mer.
Förnyelse: Tränade mer än tidigare skidkungar, då han kunde vara heltidsproffs. Körde dubbla pass om dagen, och uppåt 800 timmar per år. Första skidkungen från södra Sverige.

THOMAS WASSBERG
Född: 1956 i Lennartsfors, Värmland.
Var som bäst: Under i princip hela 1980-talet. Vann sin första mästerskapsmedalj i VM i Oslo 1982 (guld), och den sista kom i Calgary 1988 (guld).
Meriter: OS - fyra guld. VM - tre guld, tre silver, ett brons.
Åkartyp: Var allround, men åkare mer på fysik än teknik i den fria stilen. Den siste åkaren som vallade på egen hand. Också mycket envis, och vägrade exempelvis ta emot bragdguldet. Hög syreupptagningsförmåga med testvärden runt 90 ml/kg.
Träningsupplägg: Gillade att träna i tung terräng. Hade en egen tuff specialrunda hemma i Åsarna som kallades för "gristuren". Under sommaren tränade han på rullskidor/stakning och var innovativ med att använda snabba och långsamt rullande hjul och specifika stakpass.
Förnyelse: Första skidkungen som gick på skidgymnasium, och som tävlade i fri teknik.

GUNDE SVAN
Född: 1962 i Järna, Dalarna Var som bäst: Tog fyra OS-medaljer (två guld, ett silver, ett brons) 1984 i Sarajevo, men det kom ännu mer. Sista mästerskapet gjordes i Val di Fiemme 1991. Då var Gunde 29 år.
Meriter: OS - fyra guld, ett silver och ett brons. VM - sju guld, tre silver och ett brons.
Åkartyp: Gunde testade allt, precis allt, och var verkligen den som alltid sökte nya vägar. Den första skidkungen som var lika bra på klassiskt som i den fria stilen. Hög syreupptagning, testvärde upp mot 90 ml/kg.
Träningsupplägg: Var inspirerad av Sixten Jernberg. Blandade gammalt (myrlöpning) - och nytt (bland annat specifik styrketräning med slangar för skejtmuskler).
Förnyelse: Gunde var en innovatör. Var med och utvecklade skejten, hade längre stavar, egen vallare, mer systematisk träning, pulsklocka på träning/tävling, använde sig av längre vila mellan pass, hade pannlampa på skidläger.

TORGNY MOGREN
Född: 1963 i Hällefors, Västmanland
Var som bäst: Under slutet av 80-talet och början av 90-talet. Vann VM-guld i Oberstdorf 1987, och tog sin sista mästerskapsmedalj 1993 i Falun. Gjorde sitt sista mästerskap i Nagano-OS 1998, 36 år gammal.
Meriter: OS - ett guld. VM - fyra guld, tre silver, två brons.
Åkartyp: Åkte ekonomiskt. Hade en väl utvecklad känsla för den fria tekniken. Inte lika höga syreupptagningsvärden som de tidigare skidkungarna. En god taktiker.
Träningsupplägg: Mogren var ingen överkroppsåkare men den förste av skidkungarna som började träna på gym med tyngre vikter för att bli starkare.
Förnyelse: Begreppet "åkekonomi" föddes med Mogren. Hans åkning kostade mindre kraft. Åkte mjukt och följsamt, men samtidigt fort. Var den första skidkungen med ett landslag som hade vallateam.

PER ELOFSSON
Född: 1977 i Röbäck, Västerbotten
Var som bäst: Hade en kort karriär. Tog två guld och ett silver i VM i Lahti 2001 - och den sista medaljen kom två år senare i Val di Fiemme. Det var hans sista mästerskap, 26 år gammal.
Meriter: OS - ett brons. VM - tre guld, ett silver, ett brons. Åkartyp: Var tekniskt innovativ och överlägsen i treans växel - tog denna till en ny dimension. Det ledde till en ökad medvetenhet om att överkroppen var av betydelse även i skejt, inte bara i klassiskt.
Träningsupplägg: Var seriös, analytisk, och utvecklingsbenägen i sin träning. Tvingades paradoxalt nog att lägga av på grund av överbelastning.
Förnyelse: Var först av skidkungarna att möta en större mediabevakning och en idrott med mer pengar och fetare kontrakt. Använde höghöjdshus i större omfattning. Jobbade också mycket med videoanalyser av sig själv och motståndare.

MARCUS HELLNER
Född: 1985 i Lerdala, Västergötland.
Var som bäst: Nu. Meriter: OS - två guld (än så länge). VM - ett guld och ett brons (än så länge).
Åkartyp: Har både en enorm motor - och explosivitet. Precis som Per Elofsson något sämre klassiskt, men har utvecklat sin teknik mycket. Har en fullständigt fantastisk förmåga att "tömma sig" fullständigt på krafter.
Träningsupplägg: Först av skidkungarna att systematiskt träna styrketräning med olympiska lyft/fria vikter. Tränar även något mer periodiserad intervallträning, och mer fartarbete på flack terräng.
Förnyelse: Är den första av skidkungarna med kapacitet att prestera både på längre och kortare distanser.

Sammanställning: HC Holmberg, professor i idrottsvetenskap vid Mittuniversitet med längdskidåkning som forskningsområde, och KALLE FORSSELL.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!