Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska skidikonen är död - blev 89 år

Sonja Edström-Ruthström var Sveriges första kvinnliga OS-medaljör i skidor.Foto: TT NYHETSBYRÅN SVENSKT PRESSFOTO
Sonja Edström-Ruthström.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hon förfrös en lilltå och blev Sveriges första kvinnliga medaljör i längdskidor.

Sonja Edström-Ruthström skrev historia under OS i Cortina d'Ampezzo 1956.

Hon har nu gått bort, 89 år gammal.

Sonja Edström-Ruthström från Luleå, Sveriges första kvinnliga OS-medaljör i skidor, har avlidit, rapporterar SVT.

Edström-Ruthström skrev historia när hon tog OS-brons på 10 kilometer i Cortina d'Ampezzo 1956 efter att ha slutat tolv sekunder efter Ljubov Kozyreva. Senare samma mästerskap blev hon även stafetthjälte när hon ryckte ifrån Norge på sista sträckan och ordnade en svensk tredjeplats.

Uppladdningen inför mästerskapet var speciell men trots en förfrusen lilltå blev det alltså två medaljer för Edström-Ruthström i mästerskapet där hon ordnade Sveriges första medalj någonsin i längdskidåkning.

Sonja Edström-Ruthström vann guld 1960

Fyra år senare fick Edström-Ruthström också vara med och vinna den finaste valören i OS i Squaw Valley 1960 när hon var med i det vinnande stafettlaget på 3x5 kilometer.

När det svenska damlandslaget sedan vann OS-stafetten i Sotji 2014 var det första gången sedan Sonja Edström-Ruthström och hennes lags triumf 54 år tidigare. Därför var Edström-Ruthström tillsammans med sina lagkamrater Irma Johansson Öberg och Britt Lundén (då Strandberg) de som delade ut Bragdguldet till Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla under idrottsgalan året efter.

I samband med galan berättade de då en anekdot från OS 1960 där det hade uppstått förvirring när de först fick bronsmedaljer i stället för guld.

– Prins Bertil delade ut medaljerna. Då upptäckte Sonja att vi fick bronsmedaljer. Men vi skulle ju ha guld. Prins Bertil ordnade det, sa Sonja Edström-Ruthströms lagkamrat Irma Johansson Öberg till NSD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.