Svenska skidåkarna vägrar skriva på förbundets avtal

Johanna Hagström.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Marcus Grate.
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Calle Halfvarsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Truppen är presenterad.

Samtidigt är det flera landslagsåkare som vägrat skriva på avtalet med skidförbundet.

– Världen förändras, så varför ska inte skidförbundet förändras i takt med den?, säger Johanna Hagström.

Flera tongivande landslagsåkare har ännu inte kommit överens med skidförbundet om åkaravtalen inför kommande säsong.

– Vi kan inte bara acceptera allt, sa Calle Halfvarsson till SVT tidigare under dagen.

– Det är lite punkter i avtalet som vi inte var nöjda med, då måste man förhandla om det för att alla parter ska bli nöjda. Man gör det här för att det ska var bra och vi ska kunna leva på det också, men jag hoppas att vi ror något i land i dag.

När SportExpressen träffar landslagsåkarna som var på plats under truppresentationen bekräftar några av dem att de inte heller har skrivit på sina avtal.

Den ekonomiska delen är en anledning.

– Jag har inte skrivit på ännu. Vi tar hellre en längre diskussion så att båda parterna känner sig trygga, säger Marcus Grate.

Handlar det om kronor och ören?

– Det handlar om saker vi inte riktigt ska gå in på. Det bestämmer jag. Det är klart den ekonomiska biten är en del av det, men jag kommer inte gå in på det mer än så.

Grate fortsätter:

– Bara för att de (avtalen) var bra för tio år sen betyder inte det att de är bra nu. Jag tror att de i landslaget också är tacksamma när vi tar upp den här bollen.

Har inte skrivit på kontrakten

Sprintspecialisten Johanna Hagström, 24, noterades för två andraplatser i världscupen förra säsongen.

Inte heller hon har skrivit på sitt avtal än.

– Nej, jag har inte skrivit på. Vi har haft lite diskussion om att förbättra för båda parterna. Då måste man ge det lite tid, det är inte något man kan hetsa fram. Världen förändras så varför ska inte skidförbundet förändras i takt med den?

– Det är inte samma som det var för tio år sen, saker förändras.

Är det lönen det handlar om?

– Lite annat också, som utvecklingen med Visma och allt sånt. Det är lite nytt, men jag tror att det löser sig. Vi har diskuterat gemensamt och kommit med lite synpunkter. Ett gemensamt förslag på vad vi kan göra för att det ska bli bättre.

Landslagschefen Anders Byström tar dock situationen med ro.

– Vi har en dialog runt det och normalt tar det lite tid. Det här är en process som pågår, vi ser över kommersiella grejer runt avtalen. Det är inte en stor ekonomi i längdskidor och då är det viktigt att parterna är nöjda, säger Byström och fortsätter:

– Det handlar inte om mer betalt, utan mer vad man kan exponera i sponsorer. Vi vill få till det här tillsammans så att det blir bra för åkarna också.

Vad händer om ni inte kommer överens?

– Om man inte skriver på får man inte representera landslaget i världscupen. De som inte är med i truppen nu måste skriva på om de ska åka framöver. Därför är det viktigt att ha det klart från start.

Duon petas i längdlandslaget

Här är truppen för herrarna till nästa säsong

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.