Anders Södergren. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNAnders Södergren. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anders Södergren. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Rikard Grip Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNRikard Grip Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Rikard Grip Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Alexander Legkov Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅNAlexander Legkov Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Legkov Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DARRON CUMMINGS / APFoto: DARRON CUMMINGS / AP
 Foto: DARRON CUMMINGS / AP

Svenska reaktionen: "Blåst av en fuskare"

Publicerad

Alexander Legkov och Jevgenij Belov portas från OS på livstid. 

Anders Södergren, som ställdes mot Legkov på femmilen i Sotji, är grymt besviken över att en dopad åkare tilläts vara med. 

– Det är lika tråkigt varje gång att man har blivit blåst av någon som fuskat, säger han. 

Det var i slutet av 2016 som skandalen avslöjades. Ryssland anklagades för att systematiskt ha dopat flera av sina stjärnor inför hemma-OS i Sotji 2014. Professor Richard McLaren fick i uppgift att utreda fusket och avslöjade bland annat att personalen i det ryska dopinglabbet hade öppnat proverna som deras egna aktiva lämnat in, hällt ut urinen och i stället analyserat urin som lämnats in inför OS.

Till följd av det här stängdes Alexander Legkov och Jevgenij Belov av för utredning - och nu kommer IOK med beskedet att de båda stängs av från OS på livstid. IOK berättar i sitt beslut att de gjort förhör med personer i härvan – men presenterar inte vilka nya bevis man fått fram i utredningen.

 

LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta 

Rikard Grip: "Det är chockerande"

Legkov, som tog guld på femmilen och silver i stafetten på OS i Sotji fråntas dessutom sina medaljer. 

Den svenska förbundskaptenen Rikard Grip tycker det är bra att de nu får ett besked gällande de båda åkarna. 

– Oavsett vad det handlar om så är tydlighet väldigt viktigt. Det har varit väldigt diffust runt det här fallet. Det har mest känts som en lång, lång väntan på ett definitivt besked. Det viktigaste är att beskedet kommer så att vi har något att förhålla oss till, säger han. 

Till TT säger Grip att beslutet är "chockerande" och till SportExpressen säger han det är svårt att kommentera vad han känner inför beslutet. 

– Man har väldigt knapphändig information gällande de här avstängningarna sedan tidigare. Men de som jobbar med det bör ju titta på information som gör att man har tagit det beslut man även har tagit tidigare. Uppenbarligen finns det saker som visar på att de inte har följt det regelsystem som finns och då ska man också få ett straff därefter, säger han. 

Anders Södergren: "Skadan är redan skedd"

Anders Södergren ställdes mot Legkov på femmiljen i Sotji. Legkov vann som känt loppet och Södergren slutade sjua. Efter beskedet att Legkov nu stängs av har Södergren hunnit tänka en del på det loppet. 

– Det är klart jag har. Och det som är tråkigt är att skadan redan är skedd, loppet har gått. Är det så att det är fuskare som har påverkat loppet så har de gjort det annorlunda mot vad det borde ha varit. Nu kan bara spekulera i vad som hade hänt, men det är inget som gör det bättre, säger han och konstaterar: 

– Det är lika tråkigt varje gång att man har blivit blåst av någon som fuskat. 

Södergren frustrerad över bristen på transparens

Södergren säger dock att bristen på information till vad som ligger bakom IOK:s beslut att stänga av Legkov och Belov är frustrerande. 

– Det är det som är så tråkigt, för man vet inte vad man ska tro. Har de bevisat att de har fuskat så är det jättebra att systemet fungerar och att de blir fällda. Men jag vet ju för lite för att säga om jag tycker det är rätt eller fel. Sen är det ju konstigt att de bara är de två, men det kanske kommer mer. Det brukar ju vara så. 

Han är dock övertygad om att IOK har fått fram säkra bevis för att stänga av den ryska duon. 

– De måste de ha, annars hade de inte drivit det så långt. Men det är tråkigt att de inte säger vad de har fått reda på. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag