Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska oron: Kan inte stoppa fuskarna

ORO I VALLAVÄRLDEN. Svenske vallachefen Petter Myhlback kan konstatera att än finns inget helt tillförlitligt sätt att stoppa fuskare.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Hugo Jacobsson (28) i ledningen före Johan Häggström (8) Erik Silfver (3) och Gustav Eriksson (13) i Bruksvallarna. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

För en månad sedan kom beskedet: Testmaskinen som ska stoppa fluorfusk i skidvärlden är äntligen redo att användas.

Men SportExpressen kan nu avslöja att det inte alls är sanningen. 

Förra veckans tester i Sverige och Norge uppdagade i stället stora brister.

– Med bara lite mer förberedelser hade vi nog kunnat lura maskinen i 50 procent av alla tester, säger Tobias Dahl Fenre, vallachef i norska skidskyttelandslaget.

Det hela har varit en snårig följetong i skid- och skidskyttevärlden i snart tre år.

Det var 2019 som första beskedet kom att det skulle införas ett totalförbud mot produkter som innehåller det högfluorerande ämnen PFOA. Däribland så kallade C8-vallor.

Men sedan dess har problemet varit att få förbudet att fungera i praktiken. Det har saknats en tillförlitlig testmaskin för att kunna upptäcka fusk.

Under förra säsongen gällde nu formellt ett fluorförbud. Alla nationer fick skriva på ett avtal att de inte skulle använda sig av fluorprodukterna - men det fanns inget sätt att kontrollera om någon ändå fuskade.

Men så den 7 april kom ett glädjebesked.

Efter att Internationella skidförbundet (Fis) genomfört ett styrelsemöte publicerades en kort rapport på deras hemsida.

Där stod bland annat att Fis ”efter omfattande tester är beredda att till fullo upprätthålla förbudet mot fluorerade vaxer i början av vintersäsongen 2022-2023”. Vidare att ”en effektiv har utvecklats testmetod med hjälp av Alpha II-enheten. Enheten ger tillförlitliga tester för att säkerställa fluorfria tävlingar, vilket kommer att bidra till att garantera rättvisa tävlingar.”

Men stämmer verkligen det?

Inte direkt.

Misslyckade tester i det tysta 

Under den förra veckan genomfördes i det tysta hundratals tester av Alpha II-maskinen på två olika platser.

Dels i Bruksvallarna med vallateamen från svenska längd- och skidskyttelandslaget fanns på plats. Dels i norska Sjusjön med de norska, österrikiska, tyska och amerikanska skidskyttelandslagen.

Och resultaten är nedslående.

– Den är inte färdig för att ta ut på världscupen ännu. Så mycket kan jag väl säga. Vi får väl hoppas på att de får ordning på den. För det finns lite att jobba på, säger Petter Myhlback, vallachef för längdlandslaget.

– Jag hade väl önskat att den varit lite mer klar. Målet med testerna var ju att se om vi kunde lura maskinen – och det lyckades ju vi med, säger Johan Wåhlström, utvecklingschef för skidskyttelandslagets vallateam.

– Ja, det var lättare att lura maskinen än vi trott. Det var tyvärr relativt enkelt att maskera att man hade fluor under skidorna, säger Tobias Dahl Fenre, vallachef för det norska skidskyttelandslaget.

Han fortsätter:

– Jag är väldigt skeptiskt till att vi ska få till ett vattentätt system på kort sikt.

Domen: ”Fungerar inte”

Under testdagarna i Bruksvallarna och Sjusjön fick alltså de olika vallateamen prova olika sätt att försöka få testmaskinen att missa att man vallat skidpar med förbjuden fluorvalla.

Och det visade sig vara oroande enkelt.

– Mmm, med bara lite mer förberedelser hade vi nog kunnat lura maskinen i 50 procent av alla tester, säger Tobias Dahl Fenre.

NORSK ORO. Tobias Dahl Fenre, vallachef för norska skidskyttelandslaget,
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Resultaten av testveckorna är ett rejält bakslag för Fis och det internationella skidskytteförbundet (IBU). Ingen vet nu om man hinner åtgärda problemen innan säsongsstarterna i höst.

– Hade det varit tävlingar i dag hade vi inte haft rättvisa tävlingar. För maskinen funkar ju inte fullt ut, säger Johan Wåhlström.

Hur känns det för er?

– Man hade ju önskat att de varit lite längre fram. Det har ändå jobbats i tre år med det här. Vi lägger otroligt mycket tid på det här. Och ofantligt med pengar. Och då vill man att det här ska bli seriöst och bra i slutändan. 

Johan Wåhlströms kollega i det norska skidskyttelandslaget, Tobias Dahl Fenre, är av samma åsikt.

– Men för mig är det ingen överraskning. Jag har sagt det redan från dag ett 2019 när det förbudet kom på tal: Det här blir mycket svårare än både Fis och IBU har räknat med.

– Jag tror absolut att vi kommer att få till det här någon gång. Men dessvärre så går det sakta.

Kan det gå att hitta en lösning redan till i höst?

– Jag har mina tvivel om det. Men... jag är i alla fall mer positiv än för ett år sedan.

Fis-basen: ”Vill inte kommentera”

Tobias Dahl Fenre är också milt sagt kritisk till att Fis redan för några veckor gav sken åt att testmaskinen Alpha II fungerar tillförlitligt. 

– Men jag är inte överraskad över det heller. När det gäller Fis har jag inte mycket positivt att säga. Inte på något vis. De har gjort så mycket dumt de senaste åren i den här frågan – på flera plan.

På plats under testerna i norska Sjusjön fanns en representant från Fis: Michal Lamplot, assisterande tävlingschef.

När SportExpressen ringer upp Lamplot är han fåordig om sitt besök i Norge.

– Jag vill inte kommentera något om resultaten av testerna. Det hela är väldigt vetenskapligt, och jag är ingen expert på maskinen, säger Lamplot.

Men Fis har redan för flera veckor sedan informerat att testmaskinen fungerar tillfredsställande. Våra uppgifter säger det motsatta. Det låter som ni har ett problem?

– Jag kan bara säga att vi är väldigt trygga i slutsatsen att när säsongen börjar kommer vi att ha pålitlig testmaskin på plats, säger Michal Lamplot.

LÄS MER: Hetsen mot 16-åringen: ”Snart går det åt helvete” 

Skidsnackgalan - se showen med alla stjärnor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.