Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige flyr hotellet: ”Oprofessionellt...”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Allgäu Stern
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

OBERSTDORF. Coronaoro i det svenska landslaget. 

En medarbetare på NRK – som bor på samma hotell som de svenska åkarna – har testat positivt för covid-19 och hela teamet har satts i karantän. 

Nu agerar det svenska landslaget och byter hotell.

– Det här med bufféer på hotell tycker jag är oprofessionellt, säger Calle Halfvarsson.

– Det är mycket upp till oss själva att agera och med omständigheterna blir det skönt att byta, säger Charlotte Kalla.

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka, men årets upplaga av Tour de ski genomförs som planerat. 

Dock inte utan restriktioner. Aktiva och medierepresentanter måste visa upp vaccinbevis eller negativa test för att få delta i eller bevaka tävlingarna, och på arenan råder krav på munskydd och avstånd. 

Men touren har inte klarat sig utan coronafall. Den norska tv-kanalen NRK bekräftar att en medarbetare som är på plats i Oberstdorf har testat positivt för covid-19, och nu har hela teamet satts i karantän. 

”Den smittade har milda symptom. Alla utsända är satta i karantän och testade. Svaren väntas komma under helgen. Detta kommer påverka vår bevakning av Tour de ski de kommande dagarna”, skriver NRK på sin sajt. 

NRK:s medarbetare bor på samma hotell som flera landslag. Däribland Finland, USA, Ryssland, Finland, Frankrike – men även Sverige. 

Åkarna kritiska efter besked om corona

Landslagsläkaren Jan Wall upplevde att restriktionerna inte följs på samma sätt på hotellet i Oberstdorf, som i schweiziska Lenzerheide där touren inleddes.

– Vi kände ju direkt när vi checkade in att det här hotellet inte var coronasäkert – om man jämför med hur vi bodde i Schweiz. Vi måste se om det finns alternativa boenden för oss, sade Wall.

Därmed kände de själva också att de skulle vara tvungna att agera efter förmiddagens herrlopp. Då kom också besked om att åkarna skulle sättas i karantän.

Samtidigt var Jan Wall kritisk mot hur situationen på hotellet varit ur smittosynpunkt.

– Det är inte bra ordnat på vårt hotell - något vi ska framföra till Fis. Vi jobbar på att försöka hitta ett annat boende, säger Wall.

Samtidigt var Calle Halfvarsson kritisk till hur restriktivt det egentligen varit, eller inte varit, under vistelsen i Oberstdorf.

– Man har ju ingen aning just nu. Jag kan ju ha det i mig nu.

– Ingen vill dra på sig corona, speciellt vi som ska prestera och använder kroppen i vårt jobb. Det gäller att hålla sig undan. Vi är noggranna och tvättar händerna och använder handsprit men det här med bufféer på hotell tycker jag är oprofessionellt.

Pierre Mignerey, tävlingschef på Internationella skidförbundet (Fis), är bekymrad över kaoset på Sveriges hotell.

– Jag förstår problematiken. Alla känner vi oss obekväma när vi vet att det finns corona i närheten - och det finns det ju här, säger Mignerey till Nettavisen.

Mignerey fortsätter:

– Vi har tagit kontakt med de lokala arrangörerna och är beredda att ta till allt som krävs för att hjälpa till.  

Beskedet: Svenska laget byter hotell

Nu kommer beskedet att det svenska laget byter hotell under kvällen. Det berättar Charlotte Kalla för SportExpressen. 

– Vi byter omgående. Det känns riktigt bra, säger Kalla och fortsätter:

– Det är mycket upp till oss själva att agera och med omständigheterna blir det skönt att byta. Men vi får nog lämna rummen. För vi ska byta hotell. 

Det bekräftas sedan av längdlandslaget själva.

– Vi väljer att flytta hela laget till olika hotell för att minimera risken. Ingen av de aktiva har varit i kontakt med någon av de smittade och vi bedömer att risken än så länge är liten och begränsad. Vi väljer att strama åt vårt eget tänk vilket innebär ett mycket begränsat nyårsfirande för truppen men fortsatt tävlande om inte läget förändras, säger Jan Wall.

Karlsson: ”Inte varit någon bubbla”

Landslagschefen Anders Byström har själv rest hem för att spendera tid med familjen men är trygg med beslutet.

– Vi har jobbat i närmare två år nu med hälsosäkrande åtgärder och har varit beredda om något sånt här skulle ske i pandemin. Vi agerade snabbt för att få tag i andra hotell med möjlighet till mer isolering. Så för att inte ta några risker väljer vi att flytta laget från hotellet med bekräftad smitta, till att dela upp truppen i bubblor på tre olika hotell.

Angående de specifika uppstådda smittofallen så fick åkarna reda på situationen innan dagens lopp.

 – Det är skönt att få beskedet snabbt. Vi fick reda på covidfallet innan tävlingen men har haft fokus på det, säger Kalla.

En som var tveksam till hur situationen på hotellet hanterats var lagkamraten Frida Karlsson.

– Det har väl inte varit någon bubbla direkt. Det är bra att vi byter. Det borde ha varit bättre.

Enligt arrangören i Oberstdorf har två personer som arbetar tv-produktionen bland annat testats positivt för covid-19 och satts i karantän. Det gäller också för de som varit i nära kontakt med personerna. Ingen aktiv eller ledare har testat positivt eller satts i karantän.

TV: Calle Halfvarsson: ”Det är direkt oprofessionellt”


TV: Se senaste avsnittet av Skidsnack

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.