Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska larmet – vill ha utredning

Charlotte Kalla.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Viktor Thorn.
Foto: BILDBYRÅN

OBERSTDORF. Charlotte Kalla är den senaste i raden av längdstjärnor som får problem med ryggen.

Nu efterlyser Viktor Thorn en utredning.

– Det känns som att halva landslaget har problem med ryggen, säger Thorn till SVT.

Samtidigt har experterna redan en teori om vad orsaken kan vara.

Det har varit ett återkommande tema i landslaget under de senaste åren. Problem med ryggen.

Viktor Thorn, Hanna Falk och Jens Burman är tre av dem som drabbats allra värst, men inför VM stördes även Charlotte Kalla av besvär. Och det börjar bli ett allt mer oroväckande mönster.

Vad beror det här på?

SVT har grävt i frågan och pratat med flera experter. En av dem är skidskyttelandslagets fysioterapeut Marcus Bystedt som beskriver hur skidåkning i hög hastighet belastar ryggen.

– De flesta har väl gjort plankan? Om man tar plankan och gör den med hopp och landar, då får man den här svikten, det är den som kommer med vartenda stavtag när man hänger på stavarna. Du ska hänga i position med överkroppstyngd. Det kräver väldigt mycket bål och axelstyrka, säger Bystedt.

”Något måste göras”

Han pekar ut teknik som en nyckelfaktor. De flesta som kommer till honom med problem har en sak gemensamt.

– Nästan alla svankar. Därför är det extra viktigt med teknikträning. Man ska inte svanka så mycket i skidåkning. Det är en sån sak man borde börja jobba med tidigt.

I SVT:s reportage uttalar sig också landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson. Han menar att det funnits ”kunskapsluckor” som åkare, tränare och läkare som gjort att man inte upptäckt problemen i tid.

– Vi har inte riktigt kunnat hantera de här nya kraven som finns inom längdskidåkning, säger Andersson.

– Vi är beslutsamma att något måste göras och det måste göras så fort som möjligt.

Thorn om problemen

En av dem som gärna ser en utredning kring situationen är Viktor Thorn, som redan opererats för diskbråck två gånger om. Han är 24 år gammal.

– Jag skulle kunna räkna upp ett tiotal personer som har allvarliga problem med ryggen. Nu känns det som halva landslaget har ryggproblem, säger Thorn.

– Vi har alla fyllt i träningsbok genom åren och de vet ungefär hur vi har tränat. Då kanske de kan se en röd tråd hur det är med alla som har problem nu.


LÄS MER: VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta 

LÄS MER: Analys inför stafetten – sträcka för sträcka

LÄS MER: Här är Sveriges stafettlag – Svahn petad igen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.