Ingvild Flugstad Östberg, Marit Björgen och Heidi Weng tävlar i Quebec. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNIngvild Flugstad Östberg, Marit Björgen och Heidi Weng tävlar i Quebec. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Ingvild Flugstad Östberg, Marit Björgen och Heidi Weng tävlar i Quebec. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Maria Rydqvist Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNMaria Rydqvist Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Maria Rydqvist Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Svenska kritiken mot Norge: "Är märkligt"

Publicerad

Norge har tagit ut två färre kvinnor än herrar inför världscupstävlingarna i Quebec.

Det får kritik både internt och i Sverige.

– Många av tjejerna är förtvivlade, säger norske åkaren Silje Öyre Slind till NRK.

– Det är märkligt att ett land som Norge som är så otroligt duktiga på damsidan inte skickar en full kvot, säger svenske landslagsåkaren Maria Rydqvist.

När Norge presenterade sina trupper inför Quebec-tävlingarna var det ett matematiskt faktum som stack ut: på herrsidan fick tio åkare respass, på damsidan bara åtta.

Världscupsåkaren Silje Öyre Slind, som tävlade i Drammen förra helgen, är besviken på landslagsledningen.

– Det är många av tjejerna som är förtvivlade. Jag tycker att det ska vara lika förutsättningar för tjejer och killar för att satsa på skidor, säger Slind till NRK.

– Det är dåligt gjort att det inte fyller upp kvinnokvoten. Nivån på damsidan är så hög och landslagsledningen borde ha så pass mycket respekt att de skickar alla som har möjligheten.

"Väldigt konstigt"

Svenske landslagsåkaren Maria Rydqvist är en flitig debattör när det gäller jämställdhetsfrågor inom längdskidåkningen.

– Jag reagerade redan i våras när Norge tog ut sina landslagstrupper, att de hade fler herrar än damer. Det är så i många länder, att man tar ut fler herrar och inte satsar lika mycket på damerna, säger Rydqvist.

– De kommer säkert säga att det beror på att de har fler herrar som är bra, men Norge har väldigt bra damåkare. Nej, jag tycker att det är konstigt att man inte fyller upp damkvoten. Det är väldigt konstigt. De har lika stora möjligheter att ta poäng och ta framskjutna positioner på damsidan som på herrsidan.

"Var så i Sverige förr"

Vad skickar det här för signaler?

– Det skickar signalen att damåkare inte är lika viktiga som herråkare. Det är märkligt att ett land som Norge som är så otroligt duktiga på damsidan inte skickar en hel kvot.

– Det var så i Sverige förr också. Det är först sista åren som man inte haft fler herråkare. Men jag tror att det bara hängt ihop med att damerna haft framskjutna placeringar, mer framskjutna än herrarna. Man tar inte ut damer för att få framgångar, man tar ut lika många först när man har lika bra resultat.

När NRK frågar norske landslagschefen Vidar Löfshus om varför Norge valt att ta ut färre damer, hävdar han att anledningen är ekonomisk. Landslaget hade tidigare budgeterat för att endast skicka utövare som tillhör topp 15 i världen.

– Så nu har vi öppnat för en extra kvinna, säger Löfshus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag