Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska kritiken mot de norska proverna

Calle Halfvarsson tycker det är märkligt att de norska åkarna inte blir testade mer.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Anna Haag.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Hellner.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Marit Björgen.
Foto: Nils Petter Nilsson

Det gick över fem månader utan att Marit Björgen dopingtestades en enda gång.

Therese Johaug? Hon testades inte på drygt fyra månader.

Svenskarna är förvånade.

– Jag tycker det är märkligt att de inte har blivit testade mer, säger Calle Halfvarsson.

Efter en lång och turbulent sommar startar skidsäsongen om tre veckor med nationella premiärer i Bruksvallarna och Beitostölen.

Men det man pratar om just nu är inte skidåkning.

Utan doping.

Björgen hade inte koll - fick be om ursäkt

Martin Johnsrud Sundby blev avstängd i två månader efter att ha överdoserat astmamedicin och Therese Johaug är just nu under utredning efter att ha testat positivt för den anabola steroiden clostebol – och hela sporten är i gungning.

Och mitt i allting har två nya detaljer satt ytterligare frågetecken kring Norge:

■ Therese Johaug testades inte på drygt fyra månader (129 dagar) innan hon åkte fast i ett ”out of competition”-test hemma i Oslo.

■ Marit Björgen avslöjade samtidigt att hon inte hade testats på över sju månader innan dopingjägarna till slut knackade på hennes dörr den 20 oktober. Det visade sig till slut vara en felaktig uppgift – det var bara drygt fem månader (170 dagar) – och Björgen fick gå ut och be om ursäkt för "missen".

Tiden mellan proverna har väckt reaktioner. Bland annat har Rysslands landslagstränare Markus Cramer klivit ut i en intervju med VG och riktat kritik mot antidopingarbetet i Norge.

– Att Johaug inte blev testad på fyra månader är helt oförståeligt. Det är uppenbarligen skillnad på olika nationer, vilken status man har…När SportExpressen träffar Sveriges landslagsåkare under en pressträff i Stockholm är det också tydligt att de blir testade klart oftare än Johaug och Björgen.

– Jag har blivit testad tre eller fyra gånger bara nu under hösten. Och jag tycker att systemet fungerar, för jag vet aldrig när de ska komma, säger Anna Haag.

– Jag har testats två gånger under den senaste månaden. Men det skulle kunna vara ännu mer tester, säger Johan Olsson.

Marcus Hellner håller med:

– Det känns som att vi blir testade ofta. Och det handlar lite om hur bra det har gått också. Det har jag märkt, att när man har presterat bättre blir man testad lite oftare.LÄS MER: Kan tvingas bryta med Johaug efter domen"Vet inte vad som händer i andra länder"

Calle Halfvarsson, som missade i princip hela förra säsongen på grund av sjukdomsproblem, blir förvånad när han får höra hur sällsynta testerna tycks vara i Norge.

– Så har det absolut inte varit för mig. Det har aldrig hänt att det gått så långt mellan testerna, säger Halfvarsson.

– I vintras gick det ganska länge, när man inte var med och tävlade, och det tyckte jag var ganska konstigt. Man borde bli testad även om man inte tävlar.

Hur ofta blir du testad i vanliga fall?

– Minst en gång i månaden. Så jag tycker det är mäktigt att de (Johaug och Björgen) inte har blivit testade mer. Samtidigt: Vi vet bara att vi blir testade mycket i Sverige. Vad som händer i andra länder har vi ingen aning om. Man bara hoppas att de blir testade lika ofta i andra länder.

Man bör bli testad en gång i månaden?

– Ja, minst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.