Svenska kritiken efter beslutet: "Konstigt"

Längdchefen Johan Sares tycker det är konstigt att Norge frias
Foto: Nils Petter Nilsson
De svenska åkarna som inte har astma får inte sådan medicin
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Den så kallade astmautredningen har friat det norska skidlandslaget. 

Men i Sverige ser man fortfarande skeptiskt på våra grannars frikostiga användning av astmamedicin. 

– Det känns för mig väldigt konstigt att man ska använda läkemedel om man inte är sjuk. För mig är det bara sunt förnuft, säger Sares. 

– Svenskarna uppför sig småaktigt, säger Vidar Löfshus till Dagbladet

Uppgifterna om att norska skidåkare utan astmadiagnoser fått använda sig av astmamedicin skapade stor uppståndelse i skidvärlden. För att kasta ljus över kontroversen valde det norska skidförbundet att, i samarbete med Antidoping Norge, starta en utredning i frågan. 

Utredningen drog i gång i september, och i dag presenterades konklusionen. Utredarna har kommit fram till att det norska idrottslandslaget inte har använt astmamedicin på ett otillbörligt vis. Behandlingen har fått grönt ljus att fortsätta, så länge den används med ett kortsiktigt perspektiv i åtanke. Man skriver vidare att en person inte ska behöva lida av astma för att kunna dra nytta av astmamedicin. Även folk med allmänna luftrörsbesvär kan ha användning av effekten, hävdar utredarna.

"Vi går inte in i gråzoner"

Men slutsatserna har inte fått Johan Sares, längdchef för det svenska skidlandslaget, att ändra åsikt. 

– Vi följer våra rekommendationer från våra läkare. Deras användande av astmamedcinern går inte ihop med ett svenskt synsätt. Och vi kommer att fortsätta följa det svenska synsättet. Vi kommer inte att kliva in i några som helst gråzoner, säger Sares. 

– Det känns för mig väldigt konstigt att man ska använda läkemedel om man inte är sjuk. För mig är det bara sunt förnuft. 

"Han fick i sig hästdoser"

Sares tycker att det finns fler obesvarade frågor kring det norska bruket av astmamediciner. 

– Jag undrar hur man då ser på de höga halter astmamedicin som inhalerats i Martin Johnsrud Sundbys fall? Är det något man ställer sig bakom? 

– Hans test visade att han hade fått hästdoser. 

Norska attacken mot Sverige

Sares ord har nått den norska landslagschefen Vidar Löfshus, som går till attack mot Sverige. 

– Jag tycker att svenskarna i stort sett har uppfört sig småaktigt och har haft ett stort lillebrorskomplex hela vägen. Jag tycker att det är kunskapslöst av dem. Nu får de skärpa sig och förhålla sig till fakta - för nu skjuter de från höften, säger han till Dagbladet

Dagbladet: Skulle du rekommendera din svenska kollega att ta efter Norge? 

– Det får de själva bestämma, de kör sitt eget race. Slår de oss i VM, då ska jag vara den första som gratulerar dem till det.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.