Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska kritiken: ”Borde fått veta”

Anders Byström.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Skylt om krav på munskydd framför den svenska vallabussen.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

TOBLACH. Tour de ski har fått sitt första coronafall - men Internationella skidförbundet valde att inte ens informera övriga nationer på plats.

Den svenska landslagsledningen ifrågasätter nu agerandet.

– Vi fick läsa det i media först dagen efter. Man kan ju tycka att vi borde fått reda på det först, säger landslagschefen Anders Byström.

Det var franska tidningen Nordic som på måndagen rapporterade att Frankrikes distanstränare Alexandre Rousselet testats positivt för covid-19.

– Jag sitter i karantän på hotellet i Schweiz nu tillsammans med min rumskompis Cyril Burdet (sprinttränare), sa Rousselet till tidningen.

Rousslet hade då testat positivt edan på söndagen i Val Müstair. Men trots den pågående pandemin och smittriskerna fick övriga inte övriga nationer på plats något larm och vad som inträffat.

Först dagen efter fick exempelvis det svenska landslaget information om vad som inträffat - via medierna.

Svenska kritiken: ”Inte optimalt”

Landslagschefen Anders Byström är skeptisk till Fis agerande.

– Jag fick höra att det var två stycken kvar i karantän i Schweiz – men då ställer man ju sig frågan: ”Har inte de tillbringat tid med andra som också borde varit kvar?”, säger Byström.

Vad tycker du om att ni får höra det via medier?

– Det är inte optimalt. Man kan tycka att vi borde fått veta det först. I till exempel skidskytte så går de ju direkt ut på Twitter när de fått något fall - men någon sådan information fick inte vi här.

Byström fortsätter:

– Vi har ju en whats app-grupp med Fis - där hade det varit bra att få veta det här.

Pierre Mignerey, tävlingschef på Fis, är dock oförstående till kritiken. Han menar att det räcker att de kommunicerade ut fallet via sin officiella kanal - som respektive förbund har tillgång till.

– Men vi skickade inte ut något specifikt till de som var på plats här, säger Mignerey.

Fis svar på svenska kritiken

Borde ni inte ha gjort det?

– Om de schweziska myndigheterna i Val Müstair krävt det hade vi gjort det. Men så var det inte. Och informationen vi fick var att den franske tränaren inte varit i kontakt med någon utanför det franska laget.

– Vi kan inte skicka ut information till alla om allt som händer varje gång.

Pierre Mignerey fortsätter:

– De olika nationella förbunden borde veta att de kan logga in och kolla via vår officiella kanal om såna här saker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.