Svenska kravet: "Släpp henne fri – nu"

Torbjörn Nordvall och Charlotte Kalla
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Therese Johaug
Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

I dag inleds de nya förhören med dopinganklagade Therese Johaug.

Torbjörn Nordvall, före detta presschef för det svenska skidlandslaget, vill se den norska skidstjärnan släppt med omedelbar verkan.

"Hon är oskyldig", skriver Nordvall på sin blogg.

I dag drar de muntliga förhören med Therese Johaug i gång. På grund av det stora mediala intresset ska processen hållas på Ullevåls stadion i Oslo.

Antidoping Norges straffrekommendation är känd sedan länge. De vill att Johaug ska stängas av i 14 månader, med start i oktober 2016. Hennes försvar yrkar på betydligt mildare straff.

– Hon oroar sig självklart men är glad över att förhoppningsvis få det här överstökat, har Johaugs advokat Christian B. Hjort sagt till norska nyhetsbyrån NTB.

"Redan fått ett brutalt straff"

Och Johaug har Torbjörn Nordvall, före detta presschef för det svenska skidlandslaget, på sin sida. Han har skrivit vad han själv beskriver som ett försvarstal till skidstjärnan, publicerat på hans blogg på Nettavisens webbplats. 

"Therese Johaug har redan fått ett brutalt straff för att ha använt en dopingklassificerad läppsalva på sina blodiga, spruckna läppar. Så jag tycker att hon ska släppas fri omedelbart efter förhöret i domsutvalet. Dopa sig gör utövare som avsiktligen använder förbjudna preparat för att öka sin prestationsförmåga och skaffa sig en fördel. Det menar jag att Therese Johaug inte har gjort. Hon är oskyldig i ordets rätta bemärkelse", skriver Nordvall.

Det som övertygade Nordvall om Johaugs oskuld var ett tv-inslag från norska landslagets träningsläger i schweiziska Livigno i september.

"Man såg tydligt"

"Där såg man tydligt Johaugs spruckna, blodiga läppar. En blind kan känna smärtan. Det såg illa ut. Alla som haft en spricka i huden vet hur ont det gör. Johaug behövde hjälp för att få underläppen läkt. Johaug behövde inte hjälp för att öka prestationsförmågan", skriver Nordvall.

Ett annat argument som talar för Johaug, menar Nordvall, är att stora delar av skidvärlden har slutit bakom henne.

"Charlotte Kalla har gett en officiell och personligt stöttning till Johaug, som är en god vän. Varför skulle Kalla ha gjort det om hon trodde att en av hennes största konkurrenter hade dopat sig med anabola steroider?", skriver Nordvall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.