Här i norska vallabussen finns nebulisatorer. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNHär i norska vallabussen finns nebulisatorer. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Här i norska vallabussen finns nebulisatorer. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Svenska landslagsläkaren Per Andersson. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNSvenska landslagsläkaren Per Andersson. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Svenska landslagsläkaren Per Andersson. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Svenska ilskan mot Norge: "Inte trevligt"

Publicerad

LENZERHEIDE. Kritiken mot Norges användande av nebulisatorer var stenhård från flera håll förra säsongen.

Under Tour de ski fortsätter ändå Norges åkare att använda det medicinska hjälpmedlet. 

– Det är fritt fram att använda för dem som behöver det, säger norske landslagsläkaren Petter Olberg. 

– Det skickar helt fel signaler, kontrar svenske landslagsläkaren Per Andersson.

En nebulisator är enkelt sagt ett avancerat medicinskt hjälpmedel som används för att finfördela flytande vätskor till aerosol - som sedan inandas genom en mask. 

Ett exempel är att inandas en saltvattenlösning för att på det sätta lindra luftrörsbesvär. Men nebulisatorn kan även användas vid intag av astmamediciner.

 

LÄS MER: Tour de ski 2018 – här är allt du behöver veta 

 

Det var på det sättet den norske superstjärnan Martin Johnsrud Sundby fick i sig en alltför hög dos av astmamedicin vintern 2014 - och då blev avstängd i två månader av internationella skidförbundet (Fis).

Svenskt totalförbud

För de svenska åkarna råder totalförbud mot nebulisatorer. 

– Det var ett ställningstagande vi tog förra året. Och det står vi fast vid, säger svenske landslagsläkaren Per Anderssom.

Även om man "bara" använder saltvattenlösning?

– Ja. Det finns ju inte finns någon vetenskaplig bevisning för att det har någon effekt alls.

Andersson fortsätter:

– Jag håller naturligtvis med om att det är en harmlös behandling, den medför inga medicinska risker. Men för oss var den etiska aspekten väldigt viktig när vi tog vårt beslut.

Mer exakt?

– Det skickar helt fel signaler till de ungdomar som vill bedriva den här idrotten. 

Inget för barn

Reaktionerna blev kraftiga även inom Norge när tidningen Adresseavisen förra hösten avslöjade att norska åkarna brukar inta medicin med hjälp av nebulisatorer på övervåningen av landslagets vallatrailer.

Förre landslagsåkaren Öystein Pettersen förklarade för tidningen varför allt gjordes dolt från insyn:

– Det ser inte helt trevligt ut om nebulisatorerna står ute på stadion. Det finns vissa sidor av idrotten som barn helst inte ska se, däribland just astmamediciner och nebulisatorer.

Men debatten och kritiken har inte förändrat norska skidförbundets syn på användandet av nebulisatorer.

"Fritt fram att använda"

När SportExpressen träffar landslagsläkaren Petter Olberg utanför Norges vallatrailer i Lenzerheide bekräftar han att de har med sig apparater till Tour de ski.

– Vi har alltid med nebulisatorer. Och saltvattenlösning. Det är fritt fram att använda för de som behöver det, säger Olberg.

Varför?

– Vi vill göra allt vi kan för att restaurera luftvägarna för åkarna på bästa möjliga sätt efter att man åkt sina lopp. Så att åkarna ska få sova gott och inte ligga och hosta hela natten.

Är det bara saltvattenlösning som används - eller intas även astmamediciner via era nebulisatorer?

– Det vi erbjuder samtliga åkare är saltvattenlösning.

Men?

– Men så finns det också enskilda åkare som andra saker tillgängliga. 

Du menar astmamedicin?

– Det är inget som vi tillhandahåller här. Det ligger inte framme en massa såna saker. Det är i så fall något som är bestämt på förhand med åkarens egen läkare. 

Okej. Men då är det är åkare i ert lag som använder sig av det?

– Det finns några som har egna apparater.

Den svenske landslagsläkaren Per Andersson säger sig inte vara överraskad över att Norge fortsätter att använda sina nebulisatorer.

– Nej, det är jag inte. De gör ju inget som är otillåtet eller mot några regler. Men de har tagit ett annat ställningstagande än vad vi gjort.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1945036099157885
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag