Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska ilskan mot bilden på stjärnan

Jens Burman summerar sin insats
Jens Burman.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Aleksander Bolsjunovs bild från Instagram.

OSLO. Kriget i Ukraina gör att de ryska åkarna stoppats från världscupen.

Då väljer ryske superstjärnan Alexander Bolsjunov att lägga ut en bild på sig själv i sociala medier - med CCCP (Sovjetunionen) som hashtag.

– Det känns ju jävligt taktlöst med tanke på vad som händer just nu, säger svenske landslagsåkaren Jens Burman.

De två senaste gångerna när femmilen i Holmenkollen avgjorts har det slutat med rysk seger.

Såväl 2019 som 2020 vann Alexander Bolsjunov skidklassikern.

Men i söndagens femmil i Holmenkollen fanns inte Bolsjunov med på startlinjen. Efter att Ryssland startat krig mot Ukraina har Internationella skidförbundet (Fis) stoppat alla åkare från Ryssland och Belarus.

Det är ett beslut som de svenska åkarna ställer sig bakom.

– I min värld är det väldigt bra att man tog det beslutet. Att man verkligen markerar mot Ryssland på så alla sätt man kan, säger Jens Burman.

27-åringen har just avslutat femmilen i Holmenkollen. Han är besviken, en 17:e plats var långt i från vad Burman hoppats på.

Jens Burman: ”Är för dåligt”

– Det är för dåligt. Det känns ju onödigt att åka ända hit för en 17;e plats, säger Jens Burman.

Men Burman är inte bara irriterad på sig själv. Redan kvällen före femmilen upptäckte Burman ett inlägg på Alexander Bolsjunovs Instagram som fick svensken att reagera starkt.

På flera bilder poserar stjärnan i gamla ryska landslagskläder från 80-talet. Och under bilden står ”CCCP” som hashtag. Alltså benämningen för Sovjetunionen.

– Jag blev förvånad när jag såg det. I mina ögon är det väldigt konstigt, säger Jens Burman.

– Man borde ju förstå att det inte är läge att skriva något sånt i dessa tider. Eller också är det statement från Bolsjunov? Jag vet inte, men jag hoppas inte att det är det.

Jens Burman: ”Det är fruktansvärt” 

Under helgen har en annan rysk landslagsstjärna, Veronika Stepanova, ifrågasatt att Ryssland inte får delta i världscupen. På Instagram skriver Stepanova: 

Det är en orättvisa. Jag förstår inte, vill de verkligen inte se mig, Natalja Nepryaeva, och Alexander Bolsjunov?” 

– Jag kan förstå att enskilda individer känner sig utstötta. Men samtidigt... jag tycker verkligen man ska agera så hårt man kan mot Ryssland. Det är ju fruktansvärt hur de beter sig nu, säger Jens Burman.

– Tyvärr blir det så att enskilda individer ryker med, men sätter man det i perspektiv hur andra lider av kriget är det ju ingenting.

Ryssland är utestängda resten av den här säsongen - hur tror du det blir nästa säsong?

– Det är omöjligt att veta. Men... jag har svårt att se att de står på startlinjen när världscupen startar i Ruka i november.

https://www.instagram.com/p/Cauj7JWqZcT/

TV: Se senaste avsnittet av Skidsnack

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.