Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska ilskan: "Det här är ett justitiemord"

Therese Johaug
Foto: Heiko Junge / AP TT NYHETSBYRÅN
Torbjörn Nordvall, här med Charlotte Kalla.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Therese Johaug riskerar ett uppgraderat straff sedan det internationella skidförbundet valt att överklaga hennes stående dom.

Torbjörn Nordvall, före detta presschef för det svenska skidlandslaget, menar att skidstjärnan har blivit orättvist behandlad.

– Det är justitiemord, säger Nordvall.

I dag meddelade det internationella skidförbundet att man har valt att överklaga domen som det norska idrottsförbundet utfärdade mot Therese Johaug tidigare i år. FIS, som tar ärendet vidare till idrottens skiljedomstol CAS, betonar att Johaug agerade oaktsamt när hon fick i sig den anabola steroiden clostebol via en läppsalva.

"Domen lyckas inte återspegla det faktum att Johaug inte läste dopingvarningen i röd skrift på förpackningen, trots att medicinen var okänd för henne och köptes utomlands. Av dessa skäl har FIS dopningspanel beslutat att ta ärendet vidare till CAS för att få en oberoende bedömning av straffet", skriver Fis i ett pressmeddelande.


LÄS ÄVEN: Känd travhäst kidnappad: "Mycket märkligt"

"Johaug är ett offer"

Torbjörn Nordvall, som tidigare arbetade som presschef för det svenska skidlandslaget, har i sin blogg på Nettavisen argumenterat för Johaugs sak vid flera tillfällen. Det nya beskedet från CAS gör honom konfunderad.

– Hon har blivit ett offer för något skidpolitiskt spel. Hon har använt en läppkräm, och det har man kunnat bevisa, att det hon har fått i sig, det har hon fått i sig via salvan. I min värld har hon inte dopat sig, hon har varit oaktsam. Hon har dessutom fått tydliga instruktioner från förbundet att hon ska lyssna på sin läkare, och det har hon gjort i det här fallet. De vill sätta dit henne för att hon inte har sett den där varningssymbolen, och jag tycker att det har gått alldeles för långt. Hon har fått sitt straff, hon har blivit avstängd, hon missar mästerskap, hon missar intäkter, hennes varumärke har fått en törn, säger Nordvall.

– Hur mycket ska ett misstag få kosta? Ska det kosta ett OS? Det vore fruktansvärt. Jari Isometsä fick två år för systematisk doping. Ska en försummelse få samma straff?


LÄS ÄVEN: Vännernas sorg efter Riharna Thomson, 22

"Det är för brutalt"

Menar du att hon har blivit en symbol för något större? 

– Ja, hon är en symbol. De statuerar ett exempel, ett skräckexempel för att stävja dopingen. Men det blir för brutalt.

– Jag vill understryka att idrotten har ett system som man måste respektera, men likväl, det blir ett justitiemord. Uppsåtet finns inte där. Efter de två dagarna där man hade korsförhör med Johaug i Ullevål talade allt för att det var ett misstag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.