Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska guldhjälten petas till stafetten

Viktor Thorn avslutar stafetten för Sverige. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Calle Halfvarsson kör andrasträckan medan Jens Burman tar tredje och Oskar Svensson inleder. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

SEEFELD. De svenska damerna tog guld i stafetten och nu jagar herrarna sin första triumf i Seefeld. 

De gör det utan OS-guldhjälten Daniel Rickardsson, som petas. 

– Han accepterade det utan att blinka, säger landslagschef Rikard Grip. 

Damstafetten blev en otrolig rysare. Efter två jämna etapper gjorde Charlotte Kalla ett enormt ryck på tredjesträckan som gav Stina Nilsson en rejäl lucka på den avslutande etappen. Therese Johaug jagade ikapp Nilsson, men var då så sliten att hon inte kunde ta sig förbi. 

Nilsson var strået vassare och såg till att guldet hamnade i svensk ägo. 

På fredag är det herrarnas tur att köra stafett och de som ska göra det är Oskar Svensson, Calle Halfvarsson, Jens Burman och Viktor Thorn. 

Daniel Rickardsson petas i VM-stafetten

Därmed petas OS-guldhjälten från såväl Vancouver som Sotji, Daniel Rickardsson, helt. 

– Det innebär att vi har ett lag för framtiden också. Vi är lite yngre. Daniel är en kompetent åkare, men Oskar har lite mer potential om det börjar gå fort på förstasträckan, säger landslagschef Rikard Grip. 

En sträcka som Grip tror kan bli utslagsgivande. 

– I världscupen kan gå fort från start, men det är lite annat på ett VM. Då vill man gärna komma in i åkningen. Så jah tror det blir lite avvaktande på första, sen tar det fart på slutet. Där har Oskar intressanta kvalitéer. 

Grip hoppas på bronspeng för Sverige

Men helt avgörande är Grip säker på att andrasträckan blir. Där förväntas en av förhandsfavoriterna Ryssland ställa upp med Alexander Bolsjunov och Finland ha Iivo Niskanen. Båda kapabla till väldigt hög fart i klassisk stil. 

– Andra kommer att vara en nyckelsträcka. Det kommer stå en del stora namn till start så det blir en viktig sträcka för fortsättningen. Calle har den största kapaciteten att gå fort med de andra, Niskanen, Bolsjunov och kanske (Martin Johnsrud) Sundby, säger han. 

Något annat än motståndare som blir en faktor under fredagen är vädret. De senaste dagarna har varit varma och soliga, men på fredagen sjunker temperaturen betydligt och det ska ösregna. 

– Det kommer bli andra förutsättningar. Men vi kommer att fokusera på det vi ska göra samt försöka koppla bort väder och vind. Jag tror det kan bli en viktig faktor. Det gäller att man fokuserar på rätt saker. 

Om allting går vägen tror Grip att Sveriges första medalj på herrsidan kan bärgas. 

– Chansen finns till brons. Vi, Finland och Frankrike är de starkaste utmanarna om det. Har vi en pangdag på samtliga så kan vi vara med och utmana om en medalj.

Norges lag i VM-stafetten

Under torsdagskvällen offentliggjorde även Norge sitt lag till stafetten. Och där saknades Didrik Tönseth.

I stället blir det Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Röthe och Johannes Hösflot Kläbo som ska försvara de norska färgerna.

– Didrik Tönseth var sliten efter 15-kilometersloppet och jag är inte beredd att chansa med någonting på en VM-stafett, säger tränaren Eirik Myhr Nossum.

 

LÄS MER: Svenske experten: Johaug borde stängts av på livstid

LÄS MER: Skidvärldens mest hatade man träder fram – erkänner allt 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta