Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen bakom tunga svenskdagen?

Foto: BILDBYRÅN NORWAY / BILDBYRÅN NORWAY

DAVOS/STOCKHOLM. I skuggan av Therese Johaug hade svenskorna stora problem.

Vissa med höjden.

Andra med balansen.

– Jag ramlade och hamnade ute i en snödriva, säger Linn Svahn. 

Efter gårdagens succé då 19-åriga Linn Svahn vann sprinten fanns det förhoppningar om nya svenska framgångar. Men dagen slutade i moll för de svenska åkarna på 10 kilometer fristil i Davos. 

Therese Johaug, Heidi Weng och Jessica Diggins knep pallplatserna – medan bästa svenska blev Charlotte Kalla som slutade på en tionde plats. Moa Lundgren blev näst bästa svenska på plats 21. 

Gårdagens överraskning Linn Svahn slutade på plats 53 efter ett fall. 

– Ja, jag ramlade i en av utförsåkningarna och hamnade ute i snödriva. Men jag gjorde inte illa mig, jag är härdad, säger Svahn som ändå var nöjd med helgen i Davos.

Problem med höjden

Moa Olsson, 22, gjorde sin första världscupstart för säsongen, men för henne var det den höga höjden som ställde till det. Tävlingarna i Davos avgjordes på drygt 1 500 meter över havet.

– Jag är inte riktigt van vid att tävla på den här höjden. Jag blev yr med tre kilometer kvar, men det var inte aktuellt att bryta, säger Olsson.

Även Emma Ribom tyckte att det var jobbigt att tävla på höjd. 

– På den här banan får man inget gratis. Man får kriga på hela banan. Samtidigt är det nytt för mig att fajtas på den här höjden. Man får nya erfarenheter. Annars får vi (svenskar) slita där ute i dag. Mellaneuropéer kanske är mer vana vid den här höga höjden, säger Emma Ribom som slutade 38:a.  

Det råder inget tvivel om att Sverige saknar Ebba Andersson och Frida Karlsson i spåren. Andersson väntas vara tillbaka kring årsskiftet, medan datumet på Karlssons comeback är betydligt mer oklart. 

Linn Svahn: ”Får se i morgon om jag är helt blåslagen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.