Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska beslutet sågas nu i Norge

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Svenska supertalangen Frida Karlsson, 19, stoppas från att tävla i världscupen nästa helg.

Ett beslut som nu sågas i Norge. 

Frida Karlsson har snabbt gjort sig ett namn inom skidvärlden. Den dubbla juniorvärldsmästaren var helgens snackis i Bruksvallarna när hon tog andraplatsen bakom Charlotte Kalla i 10 kilometer klassiskt. Hon slog etablerade senioråkare som Stina Nilsson, Ebba Andersson, Ida Ingemarsdotter och får nu leva med epitetet "den nya Johaug". 

Men Karlsson kommer inte att få chansen när världscupen inleds i Ruka nästa helg. Det bekräftade svenska landslagets damtränare Magnus Ingesson efter succén i Bruksvallarna. 

– Vi vill att de ska få skynda i den åldersgrupp de hör hemma i. På sikt kommer hon inte att bli en sämre åkare om ett par år även om hon åker i juniorklass den här säsongen, sa Ingesson då. 

Sågar Karlsson-beslutet

I Norge har man dock en annan syn på saken. TV2:s skidexpert Petter Soleng Skinstad tycker att den svenska landslagsledningen är obegripligt försiktig.

– Jag tycker bara att det är nonsens att hon inte får pröva sig i världscupen när hon uppenbart är bland de starkaste åkarna i Sverige. Är du bra nog, är du gammal nog, och att få pröva sig i världscupen redan kunde ha blivit en nyttig läxa för en åkare som Sverige kan vänta sig mycket av i framtiden, säger Skinstad till TV2.  

Svenske herråkaren Calle Halfvarsson resonerade på ungefär samma sätt när SportExpressen pratade med honom under helgens tävlingar. 

– Om Frida är så pass bra och vill åka världscupen så borde hon väl få göra det, sa Halfvarsson. 

– Men det är klart att jag samtidigt förstår tanken, att man ska skynda långsamt och så. Det är ingen lätt fråga.