Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska beslutet om Frida kritiseras

Frida Karlsson efter VM-bronset på tremilen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Krista Pärmäkoski.
Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

SEEFELD. Frida Karlsson imponerade stort i början av säsongen - men stoppades av landslaget från att åka i världscupen innan JVM. 

Något flera stora namn reagerar kraftigt över efter 19-åringens succé-VM. 

– Jag förstår inte varför, säger den finländska stjärnan Krista Pärmäkoski. 

– Hon hade inte tagit skada av att åka i världscupen, säger NRK:s expert Fredrik Aukland.

Redan på JVM 2018 visade Frida Karlsson att hon var en kraft att räkna med då hon vann två guld. Och på säsongspremiären i Bruksvallarna i slutet av november så visade Karlsson att hon kan mäta sig med de bästa. 

19-åringen imponerade då stort när hon slutade tvåa i loppet över 10 kilometer klassiskt, enbart slagen av Charlotte Kalla. Bakom sig hade hon namn som Ebba Andersson, Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter.

Men direkt kom beskedet från landslaget: Frida Karlsson är inte aktuell för världscupen. 

– Vi vill att de ska få skynda i den åldersgrupp de hör hemma i. På sikt kommer hon inte att bli en sämre åkare om ett par år även om hon åker i juniorklass den här säsongen. Det är den policy vi har, förklarade tränaren Magnus Ingesson. 

Kritiken mot petningen av Karlsson från världscupen

Beslutet att peta Karlsson från världscupen väckte kritik, bland annat i Norge. TV2:s expert Petter Skinstad förstod ingenting. 

– Jag tycker bara att det är nonsens att hon inte får pröva sig i världscupen när hon uppenbart är bland de starkaste åkarna i Sverige. Är du bra nog, är du gammal nog, och att få pröva sig i världscupen redan kunde ha blivit en nyttig läxa för en åkare som Sverige kan vänta sig mycket av i framtiden, sa Skinstad då. 

Landslaget stod dock fast vid sin plan och Karlsson fick ställa in sig på JVM i Lahtis, som slutade med två individuella guld och ett stafettbrons.

Kort därefter blev hon uttagen till VM i Seefeld och fick precis innan dess göra världscupsdebut i Cogne.


Finska stjärnans utspel om Karlsson: ”Väldigt förvånad”

På VM har Frida Karlsson fångat hela skidvärldens uppmärksamhet. Först med sin femteplats på skiathlonen, därefter med sitt sensationella silver på 10 kilometer klassiskt, sin medverkan till VM-guldet i stafett och till sist en bronspeng på den avslutande tremilen. 

Den finska stjärnan Krista Pärmäkoski är förundrad över att hon inte har ställts mot Karlsson tidigare under säsongen. 

– Jag är väldigt förvånad! För hon kan verkligen åka. Men efter det här så kommer hon att åka, de kan inte lämna henne utanför, säger hon. 

De ville att hon skulle åka JVM innan hon åkte världscupen. Vad tycker du om det?

– Hon är verkligen bra nog. Hon kommer att åka resten av världscupen i år tror jag. 

Fredrik Aukland.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB TT NYHETSBYRÅN

Karlsson egna ord om att hon stoppats från världscupen

Även NRK:s expert Fredrik Aukland menar att Karlsson borde ha fått chansen att mäta sig med de stora stjärnorna tidigare. 

– Hon hade inte tagit skada av att åka i världscupen. Nu måste de ta ut henne, hon hör hemma bland eliten. Ingen kunde förutspå att det skulle bli så här jämnt i 10 kilometersloppet. Det är så viktigt för sporten. Frida är en gåva till längdskidåkningen, säger han och tillägger: 

– Men det viktigaste är att man lyssnar på åkaren själv och att det finns en långsiktig plan. 

Den norska landslagstränaren Ole Morten Iversen, som förra säsongen var damtränare i Sverige, är av en helt motsatt åsikt. 

– Om jag hade fått bestämma i Sverige, vilket jag inte får göra längre, så hade jag gjort exakt samma sak. Alltså låtit henne fokusera på JVM. Vi gjorde likadant med Kristine Stavås Skistad, säger Iversen.

– Det handlar om unga åkare som har tiden framför sig. Låt dem vara juniorer, i stället för att matcha dem för tufft och riskera att de åker på någon smäll. Jag tycker att det Frida gör här är ett bevis för att Sverige har gjort helt rätt.

Frida Karlsson själv sa inför tremilen att det inte har spelat någon roll för henne. 

– Det är ändå ingen skillnad vad man åker för lopp. Man ska ändå åka så fort man kan från A till B och i dag försökte jag verkligen fokusera på min egen åkning.

– Det var jätteroligt att åka i dag. Jag är så lycklig. 

LÄS MER: Svenske experten: Johaug borde stängts av på livstid

LÄS MER: Skidvärldens mest hatade man träder fram – erkänner allt 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.