Svenska åkarna i nytt uppror mot dopingen

Charlotte Kalla är en av åkarna som skrivit under upproret.
Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello
Stina Nilsson har gjort likadant som Charlotte Kalla.
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Kikkan Randall.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

LAHTIS. Åkarna har fått nog av dopingskandalerna.

Nu sätter de ner foten.

Över 100 stjärnor – däribland Charlotte Kalla och Stina Nilsson – har skrivit under ett brev som lämnats över till internationella skidförbundet (Fis).

Och på onsdag ska VM-stjärnorna ställa Fis ledning mot väggen under ett krismöte i Lahtis.

– Rena åkare ska inte behöva tävla mot fuskare, säger USA:s Kikkan Randall.

16 år efter den finska dopingskandalen i Lahtis är vi tillbaka i Finlands åttonde största stad för ännu ett VM. Och återigen handlar det mesta om doping.

Det är några svarta månader vi har bakom oss:

■ Martin Johnsrud Sundby har stängts av efter att ha överdoserat dopingklassad astmamedicin.

■ Therese Johaug har testat positivt för anabola steroider och dömts till 13 månaders avstängning.

■ Och sex ryska stjärnor – däribland Alexander Legkov och Maksim Vylegzjanin – har stoppats från allt tävlande efter att McLaren-rapporten avslöjat utbrett fusk under OS 2014.

"Känner en frustration"

USA:s sprintfantom Kikkan Randall, 34, sitter i en soffa på sitt hotell och skakar på huvudet.

– Det har varit många stora nyheter under det senaste året och vi åkare känner en frustration kring det här, säger Randall och slår ut med armarna.

– Vi vill ha en tydligare diskussion: Hur ska vi slippa de här problemen i framtiden? Hur gör vi systemet starkare?

Sen åtta år tillbaka är Kikkan Randall åkarnas representant i det internationella skidförbundet (Fis).

Om det finns starka åsikter bland stjärnorna i världscupen är det hennes uppgift att framföra dem till ledningen. Och just nu finns det starka åsikter.

– Vi vill försäkra oss om att Fis verkligen gör allting som står i deras makt för att rena åkare inte ska behöva tävla mot fuskare. Och vi vill att de ska vara tuffare. Vi vill se att de gör tydliga markeringar, inte minst i de här aktuella fallen.

Flera svenskar är med

Hon fortsätter:

– Och kommunikationen måste bli bättre. Ta fallet med Sundby, till exempel. Det var en gråzon, straffet avtjänades under sommaren och det tog lång tid innan vi fick veta någonting alls. Då väcks det frågor: Får åkare från Norge specialbehandling?

– Det får inte vara några frågetecken. Och vi kan inte ha en situation där åkare tänker att de kanske kan komma undan med saker.

Kikkan Randall tog initiativet att formulera ett brev riktat till både Fis och internationella olympiska kommittén (IOK) och inom en vecka hade över 100 åkare signerat det. Bland annat Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Anna Haag och Emil Jönsson.

– Nästan hela det svenska landslaget skrev under! Det var coolt att se hur åkare från alla olika länder ställde sig bakom det här och vågade skriva under någonting som skulle bli offentligt, säger Randall och spricker upp i ett leende.

– Några ryssar skrev också under!


LÄS MER: Världscupledaren Martin Sundby nobbar upproret


Kritik mot Fis ordförande

Brevet har redan lämnats in till Fis och IOK. Och på onsdag väntar nästa steg i åkarnas uppror för en renare sport: Fis högsta ledning har bjudit in dem till ett möte på plats i Lahtis.

– Jag hoppas att några åkare från varje land kommer att kunna vara där, helst en herråkare och en damåkare. Jag väntar just nu på besked om vilka som kan, säger Randall som är väldigt glad för att Fis ordförande Gian-Franco Kasper kommer att vara på plats.

– Det är väldigt viktigt. Just honom vill vi ha en väldigt tydlig kommunikation med, eftersom har hört en del saker som han sagt i media som inte är särskilt positiva.

Hon syftar på en intervju med New York Times där Kasper förvånade många genom att säga: ”Vi måste sluta låtsas som att sporten är ren. Det är en fin tanke, men i praktiken? Det här är underhållning. Det är drama.”

Randall grimaserar besvärat.

– Många åkare blir irriterade när en sån kommentar kommer från vår egen ledning. För oss är det viktigt att han har samma värderingar som vi har i de här frågorna.

Dopade åkare på VM?

VM i Lahtis drar i gång på allvar med sprint på torsdag. Kikkan Randall kommer att stå på startlinjen med drömmar om en medalj.

Men hon utesluter inte att några av konkurrenterna kommer att vara dopade.

– Sporten är mycket renare än vad den var förut. Som åkare känner jag att jag har möjligheten att vinna, jag känner inte att någon fuskare kommer att slå mig. Men det är uppenbart att saker fortfarande händer. Titta bara på McLaren-rapporten. Folk kommer alltid att tänja på gränserna, säger Randall.

– Men på det stora hela är vi på väg åt rätt håll. Och förhoppningsvis kan vi lära oss saker av det som har hänt under det sista året. För en sak är klar: Väldigt många åkare brinner verkligen för den här frågan nu och är även beredda att arbeta proaktivt för en ren sport.

– Det här brevet och det här mötet är ett bra första steg.

VM pågår fram till 5 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.