Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk medalj: ”Jag är stolt och lättad”

Foto: ANTON LERNSTÅL / BILDBYRÅN
Foto: ANTON LERNSTÅL / BILDBYRÅN

Zebastian Modin kom trea i skidspåren i Zhangjiakou i Paralympics.

– Jag är stolt och lättad, säger han.

Paralympicsveteranen Zebastian Modin har haft en kämpig uppladdning inför Peking. Guidestrul, skador, och en rejäl släng av corona efter nyår. Han har varit minst sagt osäker på formen och tiondeplatsen i lördagens skidskytte inte var kanske det kvitto han ville ha.

Men i längdspåret på måndagen gick det undan.

– Det var en väldigt tuff tid i flera månader, det känns som en lättnad att få till det. Det känns som att man kan släppa ned axlarna, det känns skönt, säger han.

Förhållandena i Zhangjiakou beskriver han som fina, med riktigt bra spår och banor. Taktiken inför tvåmilsloppet var att inte göra om andras misstag.

– Man har suttit hemma och tittat på OS och har sett hur många smällt in i väggen när de gått ut för hårt, säger 27-åringen och fortsätter:

– Vi var väldigt bestämda att vi skulle gå ut kontrollerat och hålla jämn fart hela tiden, inte chansa och gå ut hårt och spänna bågen. Jag kände på slutet när jag försökte göra någon fartökning, då blev det tungt direkt.

”Struligt år”

Han körde de två milen på nästan precis en timme, 1.00.05,4 vilket var 4.28,7 efter segraren Brian McKeever från Kanada. Tvåa kom USA:s Jake Adicoff.

– Jag vet inte tiden, det går ju tungt och sakta, det känns som att man åker lite i ultrarapid, fast man blir trött. Jag är väldigt nöjd med bronspengen, jag hade inte kroppen för att satsa på något mer i dag. Jag är väldigt nöjd. Vi har fått ut allt det vi hade i dag.

Modin tog därmed sin femte Paralympicsmedalj efter brons i Vancouver 2010, brons och silver i Sotji 2014, och ett silver i Peyongchang 2018.

TT: Hur högt värderar du den här medaljen?

– Det är väl på olika sätt, det finns väl de som jag värderar högre, men samtidigt har det varit väldigt skönt, det har varit ett struligt år. Sedan träningen började i maj har det mesta gått mig emot. Jag är mer stolt och lättad över att jag tagit mig hit och fick till det.

Målet uppnått

På onsdag är det dags för Zebastian Modin att köra längdsprinten, som han inför Paralympics sett som sin bästa gren.

– Jag är rätt trött och sliten både i huvudet och kroppen. Det blir bara att njuta hemma i byn och i morgon tänka på sprinten på onsdagen. Det blir ett mikrofirande, säger han.

Medaljen är Sveriges andra under Paralympics – tillsammans med Ebba Årsjös störtloppsbrons – vilket också var det mål som Sveriges paralympiska kommitté satte upp inför Peking.

Modin är längd- och skidskytt med nedsatt syn och tävlar i klass B1, och bär under loppen ögonbindel samt kör med guiden Emil Jönsson Haag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.