Efter kraschen: ”Jag sa förlåt till svenskarna”

Marcus Grate och Anton Persson kraschar.
Grate och Persson.

RUKA/STOCKHOLM. Marcus Grate och Anton Persson körde ihop.

På väg mot upploppet förstördes svenskarnas chanser att ta sig till final i den klassiska sprinten i Ruka.

– Jag är inte säker på vad som hände. Det hände riktigt snabbt, säger amerikanen James Clinton Schoonmaker som också var inblandad i kraschen.

Marcus Grate och Anton Persson var de enda svenskarna som tog sig till semifinal på herrsidan och båda var med i kampen om finalplatser.

Men i den sista kurvan på väg in mot upploppet tog allt slut.

Svenskarna körde ihop och kraschade båda två.

– De ville allt för mycket där båda två, det var synd, säger expertkommentatorn Anna-Karin Strömstedt i TV6.

De båda svenskarna slutade sist i semifinalheatet och kramade om varandra efter målgång.

– Jag tror att Anton hade kunnat göra en bättre uppförsbacke och få en bättre position och sluppit kraschen, säger experten Anna-Karin Strömstedt i TV6.

Svensk krasch i Ruka

Amerikanen James Clinton Schoonmaker var också inblandad i kraschen men höll sig på benen och slutade trea i heatet. Han bad om ursäkt till svenskduon efter målgång.

– Jag är inte säker på vad som hände. Det hände riktigt snabbt. Det var trångt i kurvan och alla krokade ihop, säger Schoonmaker.

Var det någons fel?

– Jag vet inte. Jag gick fram till dem efteråt och sa förlåt för jag kanske inte gav dem tillräckligt med utrymme. Jag tror inte riktigt det var någons fel. Det var bara skidåkning.

Marcus Grate håller med Schoonmaker.

– Det är inte så mycket att säga om. Amerikanen är på min skida. Jag kan inte göra så mycket åt det och det är inget han gör med flit heller. Det är sånt som händer, jag har fällt andra på ungefär samma vis. Det är sprint, det kommer vara tajt. Det är klart att jag skulle kunna stå här och skrika och vara skitsur och förbannad men det kommer inte göra någon skillnad.

Persson: ”Får slå tillbaka”

Anton Persson var inte heller arg på Schoonmaker.

– Jag krokade ihop med amerikanen. Det är sånt som händer, det är väldigt synd. Men man får hoppas att man har haft sina vurpor, säger Persson.

Han var mer frustrerad över ett spårbyte från finländaren Joni Mäki som gjorde att Persson tappade sin topposition i den sista backen.

– Det är där jag tappar topp två. Det är klart att kraschen är tråkig men det var i backen som jag tappade läget.

– De sitter väl och kollar på det här hela tiden. Det är upp till juryrummet. Man får väl bara se till att bli hårdare och fulare och slå tillbaka i sådana lägen.

I kampen om segern i finalen stod det mellan Norge och Ryssland – som det brukar göra på herrsidan. Alexander Terentev tog sin första världscupseger när han klev förbi Johannes Hösflot Kläbo i den sista backen. Kläbo blev tvåa och Erik Valnes slutade trea.

Kalla chattar med läsarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.