Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk landslagsåkare pekas ut som fuskare

Matt Richardson, chef för Svensk Antidoping.
Foto: PHILIP GADD

Två svenska elitidrottare, bland annat en längdskidåkare med landslagsmeriter, pekas ut som dopade av en rysk hackergrupp.

Dokumenten avslöjar dock ingenting brottsligt, menar Matt Richardson, chef för Svensk Antidoping.

– Det här är absolut ingenting som jag känner igen, säger skidåkaren.

En rysk hackergrupp, som tidigare fått uppmärksamhet efter att ha läckt hemlig information från den internationella dopingbyrån Wada, har nu riktat blicken mot Sverige.

Två svenska elitidrottare pekas nu ut av gruppen, som jämfört listor över svenska idrottares mediciner och hittat vad man menar är namnen på idrottare som tagit mediciner de inte får.

Enligt Matt Richardson, chef för Svensk Antidoping, handlar de stulna dokumenten dock om mediciner som idrottarna har dispens för, till exempel astmamedicin.

– Astma är ganska utbrett inom flera idrotter, både i Sverige och i resten av världen. Skidåkare andas in stora mängder kalluft och då uppstår skador i lungorna. Vi ser det inte som fusk att använda astmamedicin, säger han till Aftonbladet. 

Tog sig in på RF:s meljserver

Richardson ser väldigt allvarligt på den ryska hackergruppens agerande då det handlar om skyddade personuppgifter.

– Det är inte okej att släppa den här typen av information. Om personuppgifter kommer ut är det illa, handlar det om känsliga personuppgifter är det ännu värre. Det är inte okej att släppa den här typen av information. I mina ögon är det tydligt att den här ”hackergruppen” är en illa dold propagandagrupp för den ryska staten. Det är någon i Ryssland som inte tycker om att resten av världen sköter sig, säger Richardson.

Hackergruppen har också publicerat skärmdumpar av mejlkonversationer mellan anställda på Riksidrottsförbundet.

Matt Richardson vet inte hur gruppen har fått tag på uppgifterna, men klart är att den verkar ha fått tillgång till RF:s mejlservrar.

– Det är ganska illa, men vi har ingenting att dölja, säger Richardson.

Utpekade idrottaren: "Har ingen aning"

.En av de svenska idrottarna som pekas ut har meriter från landslaget i längdskidor.

Åkaren blir överraskad när SportExpressen berättar om uppgifterna på hackergruppens hemsida.

– Nej, jag har inte nåtts av det här.

De har pekat ut dig för ett misslyckat dopingtest. Har du någon aning?

– Nej. Så som dopingtester går till så får jag alltid svar på dem. De kontaktar mig och jag får svar på hur provet gick – oavsett det var något konstigt eller om det inte var det. 

– Nej, det här är absolut ingenting som jag känner igen. Och de (Wada) skulle ha kontaktat mig om något vore konstigt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.