Svensk doldis kan fixa VM-guld – för Norge

Marit Björgen jagar sitt tredje VM-guld i Lahtis, hennes 17:e totalt.
Foto: Gepa Pictures/ Ch. Kelemen / GEPA BILDBYRÅN
Foto: Gepa Pictures/ Ch. Kelemen / GEPA BILDBYRÅN
Foto: Nils Petter Nilsson

LAHTIS. Marit Björgen har gjort stor succé och tagit två guld så här långt på VM.

I dag siktar hon på ett tredje - i stafetten.

Bakom succén står en svensk doldis: Vallaren Perry Olsson.

– Han gör ett fantastiskt jobb, säger Björgen.

Marit Björgen hade inte dagen när VM rivstartade med sprinten i torsdags förra veckan. Den norska skiddrottningen nådde till mångas förvåning inte ens finalen.

Men det var ingen ko på isen för veteranen.

Redan på lördagen  var det skiathlon som stod på schemat och Björgen tog planenligt hem segern, drygt fem sekunder före Krista Pärmäkoski och 32 sekunder för Charlotte Kalla.

På tisdagen kom nästa framgång för Björgen. Hon var helt överlägsen på damernas lopp över 10 kilometer i klassisk stil och kammade hem sitt 16:e VM-guld i karriären.

Hyllar svenska doldisen

Men hon gör inte allting ensam. En del av förklaringen till succén är det arbete som Perry Olsson, vallare åt Marit Björgen och ett gäng andra norska åkare, gör.

Efter tisdagens prisceremoni hyllade Björgen Olsson för det jobb han gjort - och fortsätter att göra.

– Han har betytt väldigt mycket för mig. Han har varit min vallare sedan 2004. Och se bara på i dag (tisdag) Jag hade helt nya och helt perfekta skidor. Han gör ett fantastiskt jobb, han har testat mängder av skidor medan jag har kunnat koncentrera mig på att träna och göra rätt saker, säger Björgen.


LÄS MER: Här är chansen till svenskt stafettguld - stor analys

Skrev på långtidskontrakt

Olsson är ett ansett namn i den norska skidvärlden. Till och med när det blåste som snålast kring det norska vallateamet efter fiaskot på OS i Sotji 2014 så kom Olsson undan den värsta stormen.

Dessutom så erbjöds han en kontraktförlängning direkt efter mästerskapet och kommer att arbeta för Norge över OS i Pyeongchang 2018.

– Det är skönt att ha ett så långt kontrakt, då vet jag vad jag har att göra fram till pensioneringen för det blir nog slut efter den här perioden, sa Olsson i slutet på 2014 till Hela Hälsingland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.