Svens: "Norge förstör VM med sin doping"

SVT:s Hasse Svens.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Therese Johaug är dopingavstängd och missar VM.
Foto: Heiko Junge / AP TT NYHETSBYRÅN

Astmautredningen i Norge ger det norska längdskidåkningslandslaget tillåtelse att använda astmamedicin även i fortsättningen.

SVT-profilen Hasse Svens menar att det norska bruket av astmamedicin håller på att döda sporten.

– Norge förstör VM med sin astmadoping, säger han.

I september startade det norska skidförbundet en utredning gällande användandet av astmamedicin. Detta efter att Martin Johnsrud Sundby stängts av för att ha saknat rätt dispens för sin astmamedicin samt att Therese Johaug berättat att hon fått astmamedicin – trotsa att hon inte har någon astmadiagnos.

Syftet med utredningen var att avgöra om det omstridda norska bruket av astmamedicin för skidåkare utan astmadiagnos är etiskt försvarbart.

På torsdagen kom resultatet av utredningen och specialistgruppen som utfört den menar att det norska landslagets användande av astmamedicin är etiskt försvarbart.

Enligt TV2 så skriver de att det inte finns grund att tro att landslaget på ett "oförsvarligt sätt diagnostiserat och/eller behandlat utövare utan påvisad astma eller liknande luftvägsproblem".

Därmed tillåts bruket fortsätta och kommer att fortsätta över VM.

Likställer Norge med Lahtisskandalen 2001

SVT-profilen Hasse Svens har längre granskat dopingen inom längdskidåkningen. Svens är mest känd för de uppmärksammade dokumentärerna "Blodracet" för Uppdrag granskning som sänder 2013 och 2014. Dokumentärerna granskade flera berömda skidåkare under 90-talets blodvärden och pekade ut flera norska profiler som misstänkta dopare.

När han får höra av resultatet av astmautredningen blir han nedslagen.

– Jag tycker det är otroligt synd. Om de fortsätter ta astmamedicin så dödar man sporten. Det kommer att bli en väldig besvikelse bland de andra åkarna. Man borde protestera mer högljutt mot det här. Jag tycker att skidförbund ute i världen ska ta upp det här med Norge. Men... vad sjutton ska man göra nu när de har fått, på svart och vitt, rätt att fortsätta. Jag hoppas att Wada ska kliva och ta tag i det här. Det är bara så synd, för 16 år sedan förstördes VM i Lahtis av den finska dopingskandalen. Nu förstör Norge det här VM:et med sin astmadoping, säger Svens.

Svens teori om Norges överlägsenhet

Svens berättar att han likställer användandet av astmamedicin med doping, trots att Norges användande av det är tillåtet.

– Ja, det har bevisats att man har tagit för stora doser. Sen anser jag att människor som inte har astma men ändå tar medicin, det är doping. Jag tror att det kommer att klassas som doping i framtiden, när Wada får koll på det här.

Svens menar, att med den kunskap han anskaffade sig under produktionen av "Blodracet", att Norge länge har varit i framkant när det kommer till doping.

– Vi vet att det användes mycket EPO i hela skidvärlden under 90-talet. Så varför var Norge så duktiga då? Jo, för att de så tidigt var på g med sin astmamedicin. Så förutom att de hade EPO så hade också astmamedicin. Det var den här kombinationen som gav dem ett försprång.

"Vi har grund för våra påståenden - det har inte han"

Det är inte första gången som Svens kommer med allvarliga anklagelser mot norsk längdskidåkning. Den 10 februari var han i Norge och deltog i en debatt i Litteraturhuset i Fredrikstad. Där pekade han ut 12 norska toppåkare som bloddopade - och fick då mothugg av Espen Graff, kommunikationschef i norska skidförbundet.

– Hasse Svens har i många år kommit med en rad anklagelser utan någon form av dokumentation. Det är svårt att förhålla sig till en person som framstår som så lite trovärdig, sa Graff då.

Svens ger dock inte mycket för Graffs kritik.

– Det är otroligt... Hur många norrmän har sett 500-600 blodvärden på norska skidåkare? Hur många har de sett? Espen Graff har inte sett många, det kan jag säga. När vi anklagade Anders Aukland för bloddoping (i samband med "Blodracet") så sa jag till det norska förbundet: "lägg fram värden som bevisar att SVT har fel". Då sa Graff: "jag har inga såna värden." Så hur kan han då påstå att vi kommer med ogrundade påståenden? Vi har grund för våra påståenden, det har inte de, och det har inte han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.